Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wegetarianizm - za i przeciw

Wegetarianizm - za i przeciw
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. 1. Zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
  2. 2. Obniżenie ciśnienia krwi
  3. 3. Mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę
  4. 4. Eliminacja cholesterolu z diety
  5. 5. Utrzymanie optymalnej wagi
  6. 1. Niedobór witaminy B12
  7. 2. Niedobór witaminy D
  8. 3. Obniżony poziom żelaza

Przejście na wegetarianizm budzi wiele obaw. Jak wszystko, ma on swoje plusy i minusy, z którymi warto się zapoznać, zwłaszcza gdy zastanawiamy się nad zrezygnowaniem z jedzenia mięsa.

Zalety diety wegetariańskiej

1. Zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych

Diety wegetariańskie dostarczają większej ilości energii pochodzącej z tłuszczy. Mają także duży udział w dostarczaniu do organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. U osób przestrzegających wegetariańskich zaleceń zawartość kwasu linolenowego zwiększa się, natomiast zmniejszeniu ulega ilość kwasu arachidonowego. Czynniki te mają wpływ na profilaktykę miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.

2. Obniżenie ciśnienia krwi

Kwasy nienasycone odgrywają także ważną rolę w obniżaniu ciśnienia krwi. Niższe ciśnienie krwi u wegetarian jest spowodowane również mniejszym spożyciem soli kuchennej, zawierającej sód. W ich diecie nie brakuje także potasu, zawartego w owocach i warzywach, co chroni przed zatrzymywaniem sodu w organizmie. Badania pokazują także, że dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, np.: niewydolności serca, udarów, nowotworów, zapalenia stawów czy osteoporozy. Dodatkowo wegetarianie są bardziej wytrzymali fizycznie i sprawni

3. Mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę

Badania pokazują, że wegetarianie rzadziej chorują na cukrzycę, głównie typu II. Odpowiada za to błonnik, którego zawartość w organizmie wegetarian jest większa. Gwałtowne zmiany poziomu surowicy we krwi także są rzadsze u wegetarian, co zmniejsza ryzyko cukrzycy.

4. Eliminacja cholesterolu z diety

W wyniku wyeliminowania z diety mięsa zmniejsza się ilość cholesterolu, którego źródłem są tylko produkty pochodzenia zwierzęcego. W zależności od rodzaju diety wegetariańskiej jego zawartość jest różna. Rozwiązaniem tego problemu jest błonnik, który odpowiada za wiązanie cholesterolu, a tym samym obniża jego zawartość w surowicy krwi i ma działanie przeciwmiażdżycowe. Bogatymi źródłami błonnika są produkty zbożowe, warzywa i owoce.

5. Utrzymanie optymalnej wagi

Wegetarianizm pomaga zachować optymalną wagę ciała, dzięki unikaniu niezdrowych i sztucznych związków obecnych np.: w fast foodach.

Wady diety wegetariańskiej

1. Niedobór witaminy B12

Organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować witamy B12, w związku z czym musi ona zostać dostarczona wraz z produktami spożywczymi. Jednak jej głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego, stąd u wegetarian mogą pojawić się niedobory.

2. Niedobór witaminy D

Tak jak w przypadku witaminy B12, głównym źródłem witaminy D są produkty pochodzenia zwierzęcego. U dorosłych może on prowadzić do rozwoju osteomalacji i osteoporozy, natomiast najbardziej niebezpieczny jest dla dzieci, u których może powodować zniekształcenia i osłabienia mięśni, a w konsekwencji przyczynić się do rozwoju krzywicy.

3. Obniżony poziom żelaza

Lepiej przyswajalna forma żelaza obecna jest w produktach pochodzenia zwierzęcego.