Wegetarianizm - za i przeciw
- 1. Zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
- 2. Obniżenie ciśnienia krwi
- 3. Mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę
- 4. Eliminacja cholesterolu z diety
- 5. Utrzymanie optymalnej wagi
- 1. Niedobór witaminy B12
- 2. Niedobór witaminy D
- 3. Obniżony poziom żelaza
Przejście na wegetarianizm budzi wiele obaw. Jak wszystko, ma on swoje plusy i minusy, z którymi warto się zapoznać, zwłaszcza gdy zastanawiamy się nad zrezygnowaniem z jedzenia mięsa.
Zalety diety wegetariańskiej
1. Zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
Diety wegetariańskie dostarczają większej ilości energii pochodzącej z tłuszczy. Mają także duży udział w dostarczaniu do organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. U osób przestrzegających wegetariańskich zaleceń zawartość kwasu linolenowego zwiększa się, natomiast zmniejszeniu ulega ilość kwasu arachidonowego. Czynniki te mają wpływ na profilaktykę miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.
2. Obniżenie ciśnienia krwi
Kwasy nienasycone odgrywają także ważną rolę w obniżaniu ciśnienia krwi. Niższe ciśnienie krwi u wegetarian jest spowodowane również mniejszym spożyciem soli kuchennej, zawierającej sód. W ich diecie nie brakuje także potasu, zawartego w owocach i warzywach, co chroni przed zatrzymywaniem sodu w organizmie. Badania pokazują także, że dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, np.: niewydolności serca, udarów, nowotworów, zapalenia stawów czy osteoporozy. Dodatkowo wegetarianie są bardziej wytrzymali fizycznie i sprawni
3. Mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę
Badania pokazują, że wegetarianie rzadziej chorują na cukrzycę, głównie typu II. Odpowiada za to błonnik, którego zawartość w organizmie wegetarian jest większa. Gwałtowne zmiany poziomu surowicy we krwi także są rzadsze u wegetarian, co zmniejsza ryzyko cukrzycy.
4. Eliminacja cholesterolu z diety
W wyniku wyeliminowania z diety mięsa zmniejsza się ilość cholesterolu, którego źródłem są tylko produkty pochodzenia zwierzęcego. W zależności od rodzaju diety wegetariańskiej jego zawartość jest różna. Rozwiązaniem tego problemu jest błonnik, który odpowiada za wiązanie cholesterolu, a tym samym obniża jego zawartość w surowicy krwi i ma działanie przeciwmiażdżycowe. Bogatymi źródłami błonnika są produkty zbożowe, warzywa i owoce.
5. Utrzymanie optymalnej wagi
Wegetarianizm pomaga zachować optymalną wagę ciała, dzięki unikaniu niezdrowych i sztucznych związków obecnych np.: w fast foodach.
Wady diety wegetariańskiej
1. Niedobór witaminy B12
Organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować witamy B12, w związku z czym musi ona zostać dostarczona wraz z produktami spożywczymi. Jednak jej głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego, stąd u wegetarian mogą pojawić się niedobory.
2. Niedobór witaminy D
Tak jak w przypadku witaminy B12, głównym źródłem witaminy D są produkty pochodzenia zwierzęcego. U dorosłych może on prowadzić do rozwoju osteomalacji i osteoporozy, natomiast najbardziej niebezpieczny jest dla dzieci, u których może powodować zniekształcenia i osłabienia mięśni, a w konsekwencji przyczynić się do rozwoju krzywicy.
3. Obniżony poziom żelaza
Lepiej przyswajalna forma żelaza obecna jest w produktach pochodzenia zwierzęcego.