Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Dlaczego warto jeść szpinak i inne warzywa sezonowe?

Dlaczego warto jeść szpinak i inne warzywa sezonowe?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Szpinak
  2. Brokuł
  3. Szparagi
  4. Papryka
  5. Bób
  6. Sezon na warzywa
  7. Jak kupować sezonowe warzywa?

Warzywa powinny być podstawą jadłospisu każdego z nas. Według najnowszych zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia powinny stanowić około ¾ spożywanej w ciągu dnia żywności.

Szpinak

Niepozorne zielone liście są prawdziwą skarbnicą witamin, składników mineralnych oraz związków prozdrowotnych. Zawarte w nich substancje wpływają na układ nerwowy i ułatwiają radzenie sobie ze stresem, zmniejszają występowanie bóli i zawrotów głowy, usprawniają funkcjonowanie układu krwionośnego, chronią przed wystąpieniem miażdżycy, a także pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Szpinak polecany jest osobą dbającym o linię, ponieważ jest niskokaloryczny, a dzięki obecności witamin z grupy B wpływa na przyspieszenie metabolizmu oraz jest pomocny przy obniżaniu stężenia cholesterolu. Z kolei witamina E spowalnia procesy starzenia się organizmu. Udowodniono, że związki zawarte w szpinaku wykazują działanie antynowotworowe. Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego szpinak poleca się również kobietom w ciąży.

Brokuł

Chodź nie wygląda należy do rodziny roślin kapustnych. To zielone warzywo kryje w sobie ogrom witamin, składników mineralnych, silnych przeciwutleniaczy i związków o działaniu prozdrowotnym. Osoby regularnie spożywające brokuły mają lepszy wzrok i unormowaną glikemię, dlatego poleca się je szczególnie osobom chorym na cukrzycę. Dodatkowo brokuły mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego u diabetyków. W niektórych przypadkach obserwuje się, że brokuły wpływają na złagodzenie objawów autyzmu. Związki obecne w tkankach brokuła odpowiadają również za zmniejszenie ryzyka wystąpienia wrzodów żołądka, anemii, a nawet nowotworów. Aby wzmocnić działanie związków antynowotworowych w brokule warto łączyć go z innymi warzywami takimi jak rukola, rzodkiewki, pomidory i inne warzywa kapustne. Aby zachować jak najwięcej cennych właściwości brokuła należy przyrządzać jak najkrócej. Najlepiej gotować go na parze około 3-4 minuty.

Szparagi

Szparagi występują w odmianach zielonej, białej i fioletowej, jednak to ta pierwsza zawiera najwięcej składników biologicznie aktywnych, które kompleksowo wspierają pracę całego organizmu. Przeciwutleniacze oraz kwas foliowy obecne w szparagach spowalniają procesy starzenia się organizmu, przyspieszają regenerację komórek oraz wspomagają pracę układu krwionośnego i nerwowego. Pozostałe zalety spożywania szparagów to widoczna poprawa kondycji skóry, włosów i paznokci, lepsze nawodnienie organizmu i sprawniejsza praca nerek, wzmocnione kości i zęby, sprawniejsza praca jelit oraz lepsza odporność organizmu. Podobnie jak brokuły, szparagi zawierają związki o działaniu antynowotworowym.

Papryka

Większość kojarzy cytrynę jako dobre źródło witaminy C. Jednak to właśnie papryka nim jest. Nie tylko zawiera jej o blisko 5 razy więcej niż cytryna, ale również chroni nietrwałą witaminę przed rozkładem podczas obróbki kulinarnej. Witamina C wraz z innymi przeciwutleniaczami spowalnia procesy starzenia się organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia odporność i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Ostre odmiany regulują pracę całego układu pokarmowego i przyspieszają metabolizm. Dodatkowo charakteryzują się działaniem rozgrzewającym i przeciwbólowym.

Bób

W Polsce rośliny strączkowe nie są zbyt popularne. Niesłusznie, ponieważ są one skarbnicą wartości odżywczych. Związki zawarte w bobie wspomagają proces leczenia anemii, wspierają układ nerwowy oraz wiążą kwasy żółciowe w jelicie grubym, dzięki czemu skutecznie obniżają stężenie cholesterolu LDL we krwi. Bób jest wskazany w diecie osób mających problemy z układem krwionośnym oraz kobietom w ciąży.

Sezon na warzywa

Nie ulega wątpliwości, że warzywa korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Najwięcej cennych składników odżywczych i mineralnych zawierają, gdy są świeże, dlatego najlepiej kupować je podczas sezonu. Przechowywane w chłodniach, magazynach czy silosach stopniowo tracą część związków. Dużo zależy od warunków w jakich są przechowywane, ponieważ wiele związków jest wrażliwych na działanie światła, temperatury i dostęp tlenu. Najbardziej obfitym w warzywa okresem są miesiące wakacyjne. W tym czasie dostępnych jest wiele ich rodzajów, a stragany i stoiska są pełne kolorów, które wzmagają apetyt.
Styczeń, Luty, Marzec – warzywa korzeniowe, dynia, fenkuł, brukselka, kapusta, por.
Kwiecień, Maj – por, nowalijki, rzodkiewki, sałata, ziemniaki, botwinka, rabarbar.
Czerwiec – botwinka, sałaty, rzodkiewka, cukinia, brokuł, ogórki, bób, fasolka szparagowa, groszek, kalafior, kalarepa, szparagi, szpinak, młode warzywa korzeniowe.
Lipiec – warzywa dostępne w czerwcu oraz bakłażan, fenkuł, kukurydza, szczaw, papryka, pomidory.
Sierpień – oprócz warzyw dostępnych również w lipcu pojawiają się patisony, kapusta i fasola. 
Wrzesień, Październik – bakłażany, brokuł, cukinia, fenkuł, jarmuż, fasolka szparagowa, marchew, ogórek, papryka, pomidory, sałaty, szpinak, ziemniaki, brukselka, dynia, cykoria.
Listopad, Grudzień – brukselka, cykoria, dynia, jarmuż, kapusta, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki

Jak kupować sezonowe warzywa?

Najlepiej, najkorzystniej i najzdrowiej jest kupować warzywa od lokalnych sprzedawców i rolników na targach i bazarach. Podczas zakupów jest możliwość nawiązania krótkiej rozmowy na temat sprzedawanego towaru i poznania bliżej szczegółów uprawy. Kupując w supermarketach zwróć uwagę na kraj pochodzenia danego warzywa. Jeśli masz możliwość wybieraj te pochodzące z Polski. Należy jednak pamiętać, że kupowane poza sezonem warzywa z polskich upraw pochodzą ze szklarni lub były hodowane pod folią. Takie warzywa mogą mieć mniej witamin i składników mineralnych ze względu na trudniejsze warunki uprawy – szczególnie zbyt małe ilości słońca.