Dobra zupa z dyni
- Zupa z dyni na ostro
- Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
- Zupa z dyni z imbirem i czosnkiem
- Zupa z dyni na mleku
Wypróbuj przepisy na zupę z dyni na mleku lub na ostro. Wegetarianie mogą przygotować zupę na mleku kokosowym. Wielbiciele imbiru także znajdą coś dla siebie.
Zupa z dyni na ostro
Zupę z dyni na ostro przygotujesz z:
- 1 kg dyni,
- 2-3 średnich ziemniaków,
- 0,5 l bulionu warzywnego,
- niewielkiego kawałka papryczki chili,
- garści płatków migdałowych,
- 100 ml śmietany kremówki,
- 1 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczki soku z cytryny,
- szczypty mielonej gałki muszkatołowej,
- szczypty mielonego imbiru,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- pieprzu,
- soli.
Obierz dynię. Przekrój ją na pół i usuń pestki. Pokrój na kawałki i włóż do gorącego bulionu. Umyj, obierz i pokrój ziemniaki. Razem z papryczką chili dodaj je do wywaru. Gotuj przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj gałkę muszkatołową, cynamon, imbir i sól oraz pieprz do smaku. Wrzuć migdały na suchą i rozgrzaną patelnię i upraż je. Zmiksuj zupę na gładko i dodaj do niej śmietanę oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj. Podawaj zupę z prażonymi migdałami i posiekaną natką pietruszki.
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Zupę z dyni z mlekiem kokosowym zrobisz z następujących składników:
- 1 dyni, około 1 kg,
- 5 cm imbiru,
- 1 cebuli,
- 2-3 marchewek,
- 1 małej puszki mleka kokosowego,
- 1 litra bulionu warzywnego,
- 2 łyżek masła,
- sosu sojowego,
- soku z cytryny,
- soli,
- pieprzu.
Dynię umyj i obierz, a potem pokrój ją w kostkę. Obierz imbir, marchewkę, cebulę i również pokrój je w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmażaj na nim warzywa aż staną się miękkie. Warzywa i sos, który powstał podczas ich smażenia, włóż do garnka i zalej bulionem. Wywar gotuj 20 minut. Zmiksuj zupę na gładko i dolej mleko kokosowe. Dodaj sól, pieprz, sos sojowy i sok z cytryny do smaku.
Zupa z dyni z imbirem i czosnkiem
Składniki potrzebne do przygotowania zupy z dyni z imbirem i czosnkiem to:
- 1 dynia ok. 1 kg,
- 5 ząbków czosnku,
- 6 cm kawałek imbiru,
- 1 duża cebula,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka imbiru w proszku,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki orzeszków pinii,
- 1 łyżka oliwy,
- sól,
- pieprz.
Podgrzej oliwę i masło w garnku. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Podsmażaj je aż cebula się zeszkli, a pozostałe składniki zaczną pachnieć. Dynię obierz i pokrój w kostkę, a następnie dorzuć ją do wywaru. Zalej go bulionem i dodaj przyprawy.Gotuj do miękkości i zmiksuj na gładko.
Zupa z dyni na mleku
Aby zrobić zupę z dyni na mleku przygotuj:
- 1 kg dyni,
- 1 l mleka,
- pieprz,
- sól,
- 1 łyżeczkę cukru.
Obierz dynię i usuń z niej pestki. Pokrój warzywo w kostkę. Zalej je 1 szklanką wrzątku i gotuj aż zmięknie (ok. 15-20 minut). Posól i zmiksuj dynię. Zagrzej mleko i zalej nim ugotowaną dynię. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Całość zagotuj.