Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Dobra zupa z dyni

Dobra zupa z dyni
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Zupa z dyni na ostro
  2. Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
  3. Zupa z dyni z imbirem i czosnkiem
  4. Zupa z dyni na mleku

Wypróbuj przepisy na zupę z dyni na mleku lub na ostro. Wegetarianie mogą przygotować zupę na mleku kokosowym. Wielbiciele imbiru także znajdą coś dla siebie.

Zupa z dyni na ostro

Zupę z dyni na ostro przygotujesz z:

  • 1 kg dyni,
  • 2-3 średnich ziemniaków,
  • 0,5 l bulionu warzywnego,
  • niewielkiego kawałka papryczki chili,
  • garści płatków migdałowych,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 1 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczki soku z cytryny,
  • szczypty mielonej gałki muszkatołowej,
  • szczypty mielonego imbiru,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • pieprzu,
  • soli.

Obierz dynię. Przekrój ją na pół i usuń pestki. Pokrój na kawałki i włóż do gorącego bulionu. Umyj, obierz i pokrój ziemniaki. Razem z papryczką chili dodaj je do wywaru. Gotuj przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj gałkę muszkatołową, cynamon, imbir i sól oraz pieprz do smaku. Wrzuć migdały na suchą i rozgrzaną patelnię i upraż je. Zmiksuj zupę na gładko i dodaj do niej śmietanę oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj. Podawaj zupę z prażonymi migdałami i posiekaną natką pietruszki.

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Zupę z dyni z mlekiem kokosowym zrobisz z następujących składników:

  • 1 dyni, około 1 kg,
  • 5 cm imbiru,
  • 1 cebuli,
  • 2-3 marchewek,
  • 1 małej puszki mleka kokosowego,
  • 1 litra bulionu warzywnego,
  • 2 łyżek masła,
  • sosu sojowego,
  • soku z cytryny,
  • soli,
  • pieprzu.

Dynię umyj i obierz, a potem pokrój ją w kostkę. Obierz imbir, marchewkę, cebulę i również pokrój je w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmażaj na nim warzywa aż staną się miękkie. Warzywa i sos, który powstał podczas ich smażenia, włóż do garnka i zalej bulionem. Wywar gotuj 20 minut. Zmiksuj zupę na gładko i dolej mleko kokosowe. Dodaj sól, pieprz, sos sojowy i sok z cytryny do smaku.

Zupa z dyni z imbirem i czosnkiem

Składniki potrzebne do przygotowania zupy z dyni z imbirem i czosnkiem to:

  • 1 dynia ok. 1 kg,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 6 cm kawałek imbiru,
  • 1 duża cebula,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki orzeszków pinii,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól,
  • pieprz.

Podgrzej oliwę i masło w garnku. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Podsmażaj je aż cebula się zeszkli, a pozostałe składniki zaczną pachnieć. Dynię obierz i pokrój w kostkę, a następnie dorzuć ją do wywaru. Zalej go bulionem i dodaj przyprawy.Gotuj do miękkości i zmiksuj na gładko.

Zupa z dyni na mleku

Aby zrobić zupę z dyni na mleku przygotuj:

  • 1 kg dyni,
  • 1 l mleka,
  • pieprz,
  • sól,
  • 1 łyżeczkę cukru.

Obierz dynię i usuń z niej pestki. Pokrój warzywo w kostkę. Zalej je 1 szklanką wrzątku i gotuj aż zmięknie (ok. 15-20 minut). Posól i zmiksuj dynię. Zagrzej mleko i zalej nim ugotowaną dynię. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Całość zagotuj.