Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Idealny smak małej czarnej zależy od temperatury parzenia

Idealny smak małej czarnej zależy od temperatury parzenia
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Smak kawy zależy od bardzo wielu czynników: gatunku i miejsca pochodzenia, sposobu palenia, odpowiedniego przechowywania, mielenia ziaren tuż przed zaparzeniem, sposobu parzenia oraz jakości i temperatury wody. Zbyt niska temperatura zwiększa kwasowość naparu – wrzątek odbiera smakowi kawy subtelne nuty, pozostawia gorzką dominantę. Najlepsze efekty daje zaparzanie kawy wodą o temperaturze z przedziału 88-95 ˚C. Niezwykle ważne jest też, aby uniknąć wahań temperatury w czasie całego procesu.

Optymalne warunki parzenia kawy można zapewnić przy użyciu różnych „domowych” sposobów, np. używając termometrów. Jednak najprostszym i najpewniejszym rozwiązaniem dla kawoszy jest korzystanie z ekspresu ciśnieniowego marki Bosch z systemem SensoFlow. Ekspres precyzyjnie kontroluje temperaturę parzenia, utrzymując ją na stałym poziomie 90-95 ˚C. W efekcie za każdym razem otrzymujemy mocną, aromatyczną i obdarzoną subtelnym smakiem kawę.