Jak gotować ryby na parze?
Coraz większą popularność zdobywa gotowania na parze. Ryby gotowane na parze są lekkostrawne i mniej tłuste od smażonych czy pieczonych. To jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania jedzenia, który pozwala zachować maksimum witamin i wartości odżywczych.
Metody gotowania ryb
Do gotowania na parze nadają się wszystkie gatunki ryb. Przed gotowaniem wybraną rybę pokrój na równe porcje i skrop sokiem z cytryny. Rybę umieść na samym dole, by wypływające z niej soki nie kapały na inne składniki. Zamiast wody użyj bulionu, który warto doprawić ziołami, dzięki czemu ryba będzie bardziej aromatyczna i soczysta. Ryba nie powinna mieć kontaktu z wodą i najlepiej by odległość między nimi wynosiła min. 2.5 cm.
Ryby można gotować także metodą En Papillote czyli w papilotach. Przed gotowaniem zawiń ją w papier pergaminowy lub folię oraz w sparzone liście sałaty, szpinaku lub kapusty pekińskiej. Ryba ugotuje się wtedy w parze powstałej z puszczonych przez siebie soków.
W czym gotować?
Warto korzystać z naczyń specjalnie przeznaczonych do gotowania na parze. Do garnka wlej niewielką ilość wody i podgrzej ją do temperatury wrzenia. Rybę umieść w koszyku zawieszonym nad wodą. Pamiętaj, że garnek powinien być szczelnie przykryty pokrywką, tak by para nie uciekała, a wypełniła cały garnek.
Jeśli nie masz parowaru, to wystarczy, że do zwykłego, dużego garnka wstawisz naczynie żaroodporne, a na nim postawisz talerz. Kluczem do sukcesu będzie odpowiednio dopasowana pokrywka, która nie pozwoli parze wydostawać się na zewnątrz.
Owoce morza mogą być gotowane na parze powstałej z puszczonych przez nie soków. Małże najlepiej przygotować w dużym, przykrytym garnku z dodatkiem małej ilości wina.
Najlepszym rozwiązaniem jest jednak pieczenie parą, czyli piekarnik z funkcją pary marki Bosch. Dzięki temu rozwiązaniu potrawa staje się chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. Aromatyczna ryba upieczona na parze jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa!
Przeczytaj: Piekarnik z parowarem - idealny dla zdrowia całej rodziny