Jak jeść świeże figi, jak je obierać?
- Świeże figi – co je wyróżnia?
- Składniki odżywcze figi i właściwości prozdrowotne
- Jak wybrać świeże figi?
- Jak obierać figi?
- Jak jeść figi?
- Przepisy na dania z figami
Figi, z ich słodkim i delikatnym smakiem, są nie tylko pysznym owocem, ale również bogatym źródłem składników odżywczych. Choć mogą wydawać się egzotyczne, łatwo je znaleźć w sklepach i na targach. Jednak nie każdy wie, jak poprawnie jeść i obrać te soczyste owoce. W tym artykule sprawdzimy, jak wybrać odpowiednie figi, jak jeść je w różnych formach oraz jak obrać, jeśli jest to konieczne.
Świeże figi – co je wyróżnia?
Figi to owoc egzotyczny, uprawiany przede wszystkim w krajach w rejonie Morza Śródziemnego. Są one symbolem miłości, płodności i urodzaju. Spożywanie fig niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Owoce te są popularnie i jedzone chętnie w suszonej wersji, chociaż oczywiście świeże będą równie pyszne. Owocostan tej rośliny przypomina skórzasty worek w kształcie gruszki z ciasnym otworem. Jeśli uda Ci się dostać do środka, znajdziesz tam dużą liczbę owoców w formie nasion.
W miarę dojrzewania owocostan ulega wielu przemianom. Zmienia się jego środek, stając się złotawy bądź czerwony oraz barwa skórki – na zieloną, purpurową, czarną lub brązową, w zależności od konkretnej odmiany figi. W efekcie powstają owoce o słodkim smaku i soczystej konsystencji.
Składniki odżywcze figi i właściwości prozdrowotne
Wyjątkowy smak to jednak nie wszystko. Figi zawierają szereg składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu. Należy jedynie uważać na różnicę w kaloryczności, jeśli chodzi o suszone i świeże figi. Owoc, a dokładniej jego 100 g, zerwany prosto z drzewa dostarcza 74 kalorii, natomiast suszone figi o tej samej wadze posiadają ich aż 374.
Przeczytaj też: Jak suszyć pomidory i nie tylko
Składniki odżywcze w figach to m.in:
- witamina B6, C oraz K;
- minerały (miedź, magnez, żelazo i potas);
- kwas pantotenowy;
- fitosterole;
- błonnik;
- przeciwutleniacze.
Ze względu na wspomniane składniki figi są pomocne w zachowaniu zdrowego serca, gdyż regulują ciśnienie krwi, a także wspomagają układ pokarmowy. Niski indeks glikemiczny i wysoka zawartość błonnika to argumenty przemawiające za tym, że spożywanie fig pozwala kontrolować wagę ciała.
Jak wybrać świeże figi?
Kiedy masz świeże figi na wyciągnięcie ręki, wybierz odpowiednie owoce. W jaki sposób można rozpoznać, że zerwane lub wyłożone na straganie figi nie straciły swojej świeżości? Powinny być one:
- o idealnie wyrazistym, równomiernie rozłożonym kolorze – zwykle purpurowym, ale również zielonym, czarnym czy brązowym;
- bez śladów pleśni na skórce, widocznych plam oraz innych uszkodzeń;
- o przyjemnym, delikatnym zapachu – niemiłe dla nosa wonie to sygnał, że owoc jest zbyt dojrzały lub zepsuty;
- miękkie w dotyku, ale nie rozpadające się czy zgniecione.
Jak obierać figi?
Wokół jedzenia fig narosło wiele mitów. Wątpliwości dotyczą m.in. tego, czy figi się obiera oraz tego, czy figi je się ze skórą. Wyjaśniamy! Większość odmian tych owoców jemy z całą skórką. Możliwość ta przyspiesza i znacząco ułatwia proces przygotowania figi do spożycia. Dzieje się tak dlatego, że skórka fig jest cienka. Co jednak zrobić w sytuacji, w której w Twoje ręce wpadnie figa, która ma grubszą lub bardziej chropowatą skórkę? Kiedy nie wiesz, jak obrać figę, wypróbuj jeden z podanych trików.
- Usuń skórkę delikatnie za pomocą ostrego noża. Jeśli jest zbyt twarda, namocz owoc w wodzie i spróbuj raz jeszcze.
- Masz do czynienia z niedojrzałą figą? Ugotuj ją lub upiecz, by łatwiej obrać owoc.
Jak jeść figi?
Atutem fig jest ich uniwersalność w kuchni – zjesz je na wiele różnych sposobów. Do naszych ulubionych należą:
- świeże figi – owoce umyj i przekrój na pół, by uzyskać dwie części; możesz usunąć pestki, jeśli ich nie lubisz; na koniec wyjedz pyszny miąższ łyżeczką;
- suszone figi – jako samodzielna przekąska i wspomnienie wakacji nad Morzem Śródziemnym oraz jako dodatek do: owsianki, sałatek, ciast oraz pieczywa;
Wypróbuj przepis: Sałatka z kurczakiem, owocami i roszponką
- konfitury oraz dżemy – wykorzystasz je jako smarowidła do kanapek i do deserów; figowy dżem świetnie komponuje się też z serami.
Przepisy na dania z figami
Zacznijmy na odwrót, czyli od deseru. Tradycyjnie upieczone ciasto z figami wiele zyska na obecności purpurowych owoców. Figi występują w tym przepisie w podwójnej roli: w kawałkach jako część masy i w plasterkach jako dekoracja wyrobu cukierniczego. Z kolei sałatka z figami i camembertem to danie, które ucieszy podniebienia miłośników słodkich owoców oraz śmietankowych serów. Doskonałymi towarzyszami dla tej dwójki będą: orzechy włoskie, winogrona, rukola i czerwona cebula. Ostatnia propozycja to figi zapiekane z serem i orzechami. Polecamy wypróbować je wszystkie!