Jak okapy kuchenne marki Bosch radzą sobie z tłuszczem?
W okapach kuchennych stosowane są powszechnie filtry metalowe, potocznie zwane przeciwtłuszczowymi. Ich działanie jest bardzo proste: cząsteczki tłuszczu i inne nieczystości zawarte w rozgrzanym powietrzu i parze wodnej wytrącają się w kontakcie z chłodnym metalem i osadzają na siateczce filtra. Wybrane okapy marki Bosch są wyposażone w innowacyjne metalowe filtry szczelinowe, które nie mają sobie równych w zatrzymywaniu drobinek tłuszczu.
Metalowy filtr jest praktycznie niezniszczalny. Przez cały okres użytkowania zachowa swoje parametry – pod warunkiem, że będziemy utrzymywali go w czystości. Nie jest to trudne zadanie: wystarczy regularnie, w miarę potrzeby, oczyszczać filtr w zmywarce do naczyń. Szczególnie uciążliwych zabrudzeń i osadów można pozbyć się stosując kąpiel w gorącej wodzie z dużą ilością sody oczyszczonej (pół szklanki na 3 litry wody).