Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak poprawić mętny bulion, żeby był klarowny?

Jak poprawić mętny bulion, żeby był klarowny?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Zdarza się jednak, że staje się mętny. Jak uratować taki mętny bulion?

Przecedzamy bulion przez sito i przelewamy do czystego garnka. Zbieramy tłuszcz łyżką cedzakową. Schładzamy do temperatury pokojowej.

Na każdy litr bulionu ubijamy 2 białka i dodajemy do letniego wywaru mieszając rózgą. Zagotowujemy powoli, aż białko się zetnie, a następnie odstawiamy na 10 min.

Przecedzamy przez sito wyłożone gazą. Bulion powinien być już klarowny.