Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak przechowywać przyprawy?

Jak przechowywać przyprawy?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Szklane lub drewniane pojemniki
  2. Pojemniki z tworzywa sztucznego
  3. Zamrażalnik
  4. Moździerz
  5. Kiedy wyrzucić przyprawy?

 

Szklane lub drewniane pojemniki

Zapewniają one szczelne zamknięcie i ochronę przed działaniem promieni słonecznych. Nie warto kupować dużych zapasów ziół. Lepiej kupować je na bieżąco, a w sezonie korzystać ze świeżych. Jeśli zdecydujemy się na pojemniki z drewna, trzeba pamiętać by wkładać do nich zawsze te same zioła, bo drewno pochłania zapach.

 

Pojemniki z tworzywa sztucznego

Przyprawy, które zawierają w sobie tłuszcze np.: gorczyca czy gałka muszkatołowa szczególnie narażone są na jełczenie. Można mu zapobiec poprzez przechowywanie w ciemnych i bardzo szczelnych pojemnikach. W takim wypadku dobrym rozwiązaniem mogą okazać się pojemniki wykonane z tworzywa sztucznego.

 

Zamrażalnik

Niektóre przyprawy np. korzeń imbiru zachowuje swoją moc i aromat przez dłuższy czas. Warto zebrać wiosną i latem świeże zioła, następnie porcjować je z dodatkiem oliwy i zamrażać w foremkach do lodu. Zaleca się, aby zamrażać przyprawy z rodziny czerwonej papryki np. czerwoną paprykę, chilli czy pieprz cayenne. Dzięki temu dłużej utrzymają swój smak i świeżość.

 

Moździerz

Dobrym rozwiązaniem jest także kupowanie przypraw w całości i rozdrabnianie ich przy pomocy moździerza lub młynka. Będzie to gwarancja świeżego aromatu.

Ważne jest także miejsce, w który umieścisz przyprawy. Powinno być ono ciepłe i chłodne, oddalone od kuchenki, z której wydobywa się ciepło i opary, które mogą zniszczyć przyprawy.

 

Kiedy wyrzucić przyprawy?

Jeśli przyprawa jest zbrylowana i nie da się rozetrzeć jej w palcach, to znak że nie nadaje się do użycia.