Do czego wykorzystać miąższ z dyni?
- Co zrobić z miąższem z dyni? Poznaj przepis na pumpkin pie!
- Potrawy z dyni: sałatka po węgiersku
- Dania z dyni: faszerowana dynia
- Pomysł na dynię: dynia marynowana
Dynia ma klikanaście odmian, a z każdej z nich przygotujesz pyszności! Co zrobić z miąższem z dyni makaronowej, piżmowej, hokkaido? Jaka będzie najlepsza na przetwory np. marynowaną dynię?
Co zrobić z miąższem z dyni? Poznaj przepis na pumpkin pie!
W przepisie na dynię w formie pumpkin pie znajdują się następujące składniki:
- 2 szklanek puree z dyni (zrobisz je z 1 dyni średniej wielkości),
- 1/2 szklanki syropu klonowego,
- 1/2 szklanki cukru (np. brązowego),
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru,
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2 jajek,
- 1 czubatej łyżki mąki pszennej,
- 1 szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego,
- gotowego kruchego ciasta.
Ugotuj i upiecz dynię, a następnie zblenduj na gładko, do powstania puree. Rozłóż na spód oraz brzegi formy kruche ciasto. Zmiksuj jajka, przyprawy i cukier na puszystą masę. Wlej mleko, dodaj mąkę i dynię. Wymieszaj wszystkie składniki. Wyłóż masę na ciasto. Włóż całość do piekarnika nagrzanego do 215⁰C na około 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 175⁰C. Piecz ciasto aż brzegi nadzienia będą ścięte, a jego środek będzie miał konsystencję galaretki, jeśli nim poruszysz. Pieczenie powinno trwać około 40 minut.
Potrawy z dyni: sałatka po węgiersku
Kolejny pomysł na potrawę z dyni to sałatka po węgiersku. Zrobisz ją z:
- 1 niedużej dyni,
- 1 pęczku koperku,
- 2 łyżek octu,
- 1 filiżanki oleju,
- 2 filiżanek kwaśnej śmietany,
- soli.
Obierz dynię, przekrój ją na pół i pozbądź się pestek. Miąższ wyjmij łyżką i utrzyj go na tarce. Posól dynię, polej octem i przełóż do miski. Podgrzej lekko olej i wymieszaj go ze śmietaną i octem. Tak przygotowanym sosem polej dynię. Posyp wszystko pokrojonym koperkiem.
Dania z dyni: faszerowana dynia
Smaczne danie z dyni przygotujesz faszerując to jesienne warzywo. Do dyni faszerowanej będziesz potrzebować:
- 1 średniej wielkości dyni,
- 250 g startego sera,
- 300 g grzanek lub czerstwego chleba,
- 400 ml mleka,
- 200 ml śmietany,
- papryki,
- curry,
- kolendry,
- soli,
- pieprzu,
- możesz też dodać 2–3 jajka.
Nagrzej piekarnik do 200⁰C. Zetnij górną część dyni i wydrąż ją. Pozostaw około 1 cm miąższu przy skórce. Wybrany miąższ pokrój na cząstki. Dno dyni wyłóż grzankami, a na nich miąższ dyni i ser. Wymieszaj śmietanę, mleko i przyprawy. Jeśli chcesz, dodaj też jaja. Wlej masę do dyni i przykryj ją odciętą górą. Pieczenie będzie trwało około 1-1,5 godziny.
Pomysł na dynię: dynia marynowana
Kolejnym pomysłem na dynię jest jej zamarynowanie. Do zrobienia marynowanej dyni potrzeba:
- 2 kg dyni,
- 4 szklanek wody,
- 1 szklanki octu,
- 5–6 goździków,
- 12–15 łyżek cukru,
- 4–5 ziarenek ziela angielskiego,
- soli.
Obierz dynię ze skóry, wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. Układaj dynię w umytych i wyparzonych słoikach, dosyć ciasno. Przygotuj zalewę, mieszając ocet, wodę, goździki, sól, cukier i ziele. Doprowadź całość do wrzenia. Wlej zalewę do słoików i zakręć je. Pasteryzuj około 5 minut, w wodzie do wysokości 2/3 słoików. Wyjmij słoiki z garnka i odwróć je do góry dnem.
Więcej przepisów? >> Przepisy na dania z dyni