Do czego wykorzystać miąższ z dyni?

Do czego wykorzystać miąższ z dyni?

Przepisy na pyszne dania z miąższu z dyni.

Z miąższu dyni zrobisz ciasta, np. pumpkin pie. Możesz też przygotować przetwory: marynowaną dynię. Miąższ pasuje także do sałatki w węgierskim stylu, jak również do dyni faszerowanej.

Przepisy na dynię: pumpkin pie

W przepisie na dynię w formie pumpkin pie znajdują się następujące składniki:

  • 2 szklanek puree z dyni (zrobisz je z 1 dyni średniej wielkości),
  • 1/2 szklanki syropu klonowego,
  • 1/2 szklanki cukru (np. brązowego),
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru,
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 jajek,
  • 1 czubatej łyżki mąki pszennej,
  • 1 szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego,
  • gotowego kruchego ciasta.

Ugotuj i upiecz dynię, a następnie zblenduj na gładko, do powstania puree. Rozłóż na spód oraz brzegi formy kruche ciasto. Zmiksuj jajka, przyprawy i cukier na puszystą masę. Wlej mleko, dodaj mąkę i dynię. Wymieszaj wszystkie składniki. Wyłóż masę na ciasto. Włóż całość do piekarnika nagrzanego do 215⁰C na około 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 175⁰C Piecz ciasto aż brzegi nadzienia będą ścięte, a jego środek będzie miał konsystencję galaretki, jeśli nim poruszysz. Pieczenie powinno trwać około 40 minut.

Potrawy z dyni: sałatka po węgiersku

Kolejny pomysł na potrawę z dyni to sałatka po węgiersku. Zrobisz ją z:

  • 1 niedużej dyni,
  • 1 pęczku koperku,
  • 2 łyżek octu,
  • 1 filiżanki oleju,
  • 2 filiżanek kwaśnej śmietany,
  • soli.

Obierz dynię, przekrój ją na pół i pozbądź się pestek. Miąższ wyjmij łyżką i utrzyj go na tarce. Posól dynię, polej octem i przełóż do miski. Podgrzej lekko olej i wymieszaj go ze śmietaną i octem. Tak przygotowanym sosem polej dynię. Posyp wszystko pokrojonym koperkiem.

Dania z dyni: faszerowana dynia

Do czego wykorzystać miąższ z dyni? - zdjęcie 1

Smaczne danie z dyni przygotujesz faszerując to jesienne warzywo. Do dyni faszerowanej będziesz potrzebować:

  • 1 średniej wielkości dyni,
  • 250 g startego sera,
  • 300 g grzanek lub czerstwego chleba,
  • 400 ml mleka,
  • 200 ml śmietany,
  • papryki,
  • curry,
  • kolendry,
  • soli,
  • pieprzu,
  • możesz też dodać 2-3 jajka.

Nagrzej piekarnik do 200C. Zetnij górną część dyni i wydrąż ją. Pozostaw około 1 cm miąższu przy skórce. Wybrany miąższ pokrój na cząstki. Dno dyni wyłóż grzankami, a na nich miąższ dyni i ser. Wymieszaj śmietanę, mleko i przyprawy. Jeśli chcesz, dodaj też jaja. Wlej masę do dyni i przykryj ją odciętą górą. Pieczenie będzie trwało około 1-1,5 godziny.

Pomysł na dynię: dynia marynowana

Kolejnym pomysłem na dynię jest jej zamarynowanie. Do zrobienia marynowanej dyni potrzeba:

  • 2 kg dyni,
  • 4 szklanek wody,
  • 1 szklanki octu,
  • 5-6 goździków,
  • 12-15 łyżek cukru,
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego,
  • soli.

Obierz dynię ze skóry, wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. Układaj dynię w umytych i wyparzonych słoikach, dosyć ciasno. Przygotuj zalewę, mieszając ocet, wodę, goździki, sól, cukier i ziele. Doprowadź całość do wrzenia. Wlej zalewę do słoików i zakręć je. Pasteryzuj około 5 minut, w wodzie do wysokości 2/3 słoików. Wyjmij słoiki z garnka i odwróć je do góry dnem.