Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak szybko i w prosty sposób obrać czosnek?

Jak szybko i w prosty sposób obrać czosnek?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Trzy proste sposoby na obieranie czosnku
  2. Najważniejsze właściwości czosnku

Czosnek to nieodłączny element wielu potraw, który oprócz walorów smakowych ceniony jest wysoce za swoje właściwości prozdrowotne. Niestety, obieranie ząbków czosnku bardzo często sprawia nie lada problem, co wiele osób zniechęca do jego wykorzystania w kuchni. Jak obrać czosnek w kilka sekund? Niżej przedstawiamy proste, a zarazem skuteczne sposoby!

 

Trzy proste sposoby na obieranie czosnku

Wbrew pozorom obieranie czosnku może być proste i szybkie. Jeżeli całe życie obcinałeś końcówki ząbków i zdejmowałeś łupinki kawałek po kawałku, niepotrzebnie dodawałeś sobie tylko pracy. Oto trzy patenty na ekspresowe obieranie czosnku:

  1. Pierwszy sposób to nic innego jak po prostu zgniecenie ząbka czosnku. Potrzebny do tego będzie tylko szeroki nóż i deska do krojenia lub płaska powierzchnia blatu. Ząbek dociskamy nożem i lekko uderzamy, co sprawia, że łupina bezproblemowo odejdzie w całości.
  2. Drugi sposób na obranie czosnku, nieco bardziej efektowny, to umieszczenie nieobranych ząbków w słoiku i potrząsanie nim energicznie przez kilkanaście sekund. Obijanie się ząbków o siebie nawzajem jak i o ścianki naczynia sprawi, że skórka sama odpadnie. Jedynym minusem tego rozwiązania jest hałas, generowany w trakcie potrząsania.
  3. Ostatni ze sposobów wymaga użycia kuchenki mikrofalowej. Zaskoczony? Wystarczy podgrzać ząbek czosnku przez około 10 sekund, a łupinka zejdzie praktycznie sama. Co ważne, przy tak delikatnym podgrzewaniu czosnku, właściwości lecznicze jak i smakowe zostaną w pełni zachowane.

Najważniejsze właściwości czosnku

Czosnek to jeden z tych produktów spożywczych, który od wieków ceniony jest nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej. Wszystko za sprawą związków siarki i allicyny, które zawiera w wyjątkowo dużej ilości. Oprócz tego znaleźć w nim można aminokwasy, potas, magnez, wapń, chrom, a także witaminy takie jak prowitamina A, witaminy z grupy B, witaminę C oraz PP.

Czosnek to przede wszystkim wyjątkowo skuteczny, naturalny antybiotyk, wykazujący nie tylko działanie bakteriobójcze, ale również wirusobójcze i przeciwgrzybicze. Co ważne, jest on w stanie zwalczyć wiele bakterii, które stały się oporne na powszechnie stosowane w medycynie antybiotyki.

Czym jeszcze wyróżnia się czosnek? Właściwości zdrowotne, o których warto wspomnieć to również zdolność do obniżania tzw. złego cholesterolu (LDL), co ma znaczenie w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego (zwłaszcza miażdżycy), obniżanie ciśnienia krwi, przeciwdziałanie zakrzepom, a także działanie przeciwnowotworowe. Badania wykazały, że jedzenie czosnku może zmniejszać ryzyko zachorowania nie tylko na nowotwory układu pokarmowego, ale również jajników czy płuc. Oprócz tego czosnek korzystnie wpływa na gęstość kości, głównie za sprawą zmniejszania niedoborów estrogenu u kobiet w dojrzałym wieku.

Zobacz także: Sprawdzone przepisy na dania z czosnkiem