Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak pozbyć się zapachu cebuli i czosnku?

Jak pozbyć się zapachu cebuli i czosnku?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak zneutralizować zapach czosnku i cebuli z dłoni?
  2. Jak usunąć zapach cebuli i czosnku z naczyń?
  3. Jak pozbyć się zapachu cebuli i czosnku z oddechu?

Cebula i czosnek są niezbędne w kuchni. Dodają potrawą smaku i aromatu. Dlatego bardzo trudno zrezygnować z ich użycia. Jednak to właśnie ów aromat nie wszędzie jest pożądany. Ich intensywna woń potrafi długo utrzymywać się na dłoniach, naczyniach, a nawet w oddechu. Jak pozbyć się zapachu cebuli i czosnku, sprawdź w artykule.

Jak zneutralizować zapach czosnku i cebuli z dłoni?

Czosnek i cebula mają bardzo mocny aromat, a po kontakcie ze skórą dłoni ich intensywny zapach z pewnością przeniesie się na nasze ręce. Na dłuższą metę efekt ten może być co najmniej niekomfortowy. Zwykłe mycie rąk często okazuje się nieskuteczne. Istnieje jednak kilka sprawdzonych metod, które pozwolą usunąć zarówno zapach cebuli, jak i czosnku z naszych rąk.

Co należy zrobić, aby się go pozbyć? O tym poniżej:

1. Moczenie dłoni w roztworze soli kuchennej – sól neutralizuje związki siarki zawarte w cebuli oraz czosnku, a to właśnie one odpowiedzialne są za ich intensywny zapach.

2. Pasta z sody oczyszczonej i wody – to kolejny domowy sposób na to, aby pozbyć się zapachu cebuli z dłoni. Soda, niczym peeling, usuwa ze skóry cząsteczki warzyw, które zostawiły na naszej skórze swój aromat.

3. Sok z cytryny – to naturalny odświeżacz, który skutecznie neutralizuje zapachy. Wystarczy natrzeć nim dłonie, a następnie spłukać je wodą. Po zapachu czosnku nie będzie śladu!

Dwie połówki cytryny i jedna cała na białym tle. 4. Ocet – działa na podobnej zasadzie jak cytryna, usuwa zapach. Możemy przygotować roztwór octu z wodą i na kilka chwil zanurzyć w nim nasze dłonie. Po tym zabiegu spłukujemy je pod bieżącą wodą.

5. Pocieranie dłoni o stal nierdzewną, np. o kran lub łyżkę – ten sposób może wydawać się nieco dziwny, jednak warto go wypróbować. Stal niweluje naturalne związki siarki, usuwa brzydki zapach z dłoni.

Sprawdź: Gorzka cebula – jak złagodzić jej smak? 

Neutralizowanie zapachów – dodatkowe wskazówki

Aby usunąć brzydkie zapachy z pomieszczenia, nie tylko po cebuli i czosnku, warto pamiętać o wietrzeniu. Zwykłe otwarcie okna może okazać się zbawienne w tym przypadku. Można również zainwestować w pochłaniacze zapachów, które bez problemu poradzą sobie z aromatem smażonej cebuli lub czosnku.

Jak zminimalizować smak czosnku i cebuli w daniach? Nie każdy przepada za ich smakiem, dlatego są sposoby, aby nieco go zamaskować. Spożywanie dań z dodatkiem jogurtu lub zagryzanie chlebem, może zmniejszyć intensywność smaku i zapachu czosnku oraz cebuli.

Zobacz również: Właściwości czosnku, do czego dodawać czosnek?

Jak usunąć zapach cebuli i czosnku z naczyń?

Niestety zapachy cebuli i czosnku niekiedy mogą być odporne na działanie płynów do naczyń czy kostek do zmywarek. Rzadko to się zdarza, ale jednak może. Jak z tym walczyć? Tak naprawdę sprawdzą się już opisane wyżej sposoby.

Możesz namoczyć garnek roztworem soli kuchennej lub roztworem octu z wodą. Oczyścić go pastą z sody oczyszczonej – tutaj warto wymieszać ją z płynem do naczyń i delikatnie natrzeć powierzchnię garnka, aby go nie zadrapać. Warto również wypróbować sok z cytryny i natrzeć nim wnętrze naczynia, które chcemy odświeżyć.

Jak pozbyć się zapachu cebuli i czosnku z oddechu?

Cebulowy lub czosnkowy oddech to prawdziwa zmora każdego. Zwłaszcza gdy zjemy coś poza domem i mamy ograniczone możliwości. Niestety guma do żucia nie zawsze daje radę, dlatego warto poznać nasze sposoby na zniwelowanie czosnkowego i cebulowego oddechu.

  1. Mleko, najlepiej tłuste – niszczy związki siarki. Warto więc wypić szklankę, gdy chcemy pozbyć się brzydkiego zapachu z buzi.
  2. Żucie natki pietruszki – to naturalny sposób na odświeżenie oddechu, który jest skuteczny w walce z zapachem czosnku i cebuli.
  3. Żucie goździków lub płukanie ust naparem z goździków – również jest naturalnym i skutecznym sposobem na zabicie zapachu cebuli i czosnku.
  4. Picie zielonej herbaty – ta odmiana herbaty także dobrze przykrywa brzydki oddech.
  5. Kawa – wypicie czarnej kawy maskuje zapach cebuli i czosnku. Jednak może pojawić się inny problem – kawowy oddech, który również nie jest do końca lubiany.

Biały kubek z czarną kawą.Sprawdź także: Cebula – rodzaje i zastosowanie w kuchni.

Pozbycie się zapachu czosnku i cebuli poprzez zwykłe umycie rąk bądź naczyń, jak wiecie, najczęściej jest nieskuteczne. Z pomocą przyszedł nasz poradnik. Teraz wiecie już, jak pozbyć się zapachu cebuli i czosnku. Pamiętajcie, żeby wypróbować różne metody, aby wybrać tę, która jest dla was najskuteczniejsza.