Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak trzykrotnie przedłużyć świeżość owoców i warzyw?

Jak trzykrotnie przedłużyć świeżość owoców i warzyw?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Tajemnica przechowywania surowych owoców i warzyw kryje się w doborze temperatury, wilgotności oraz sąsiedztwa. Większość warzyw i owoców dłużej zachowa świeżość w chłodzie i suchym otoczeniu. Jednak niektóre, np. brokuły i kalafior, lubią wilgoć. Najmniej pożądanym towarzystwem są dojrzałe banany, które wydzielają dużo etylenu, przyspieszającego dojrzewanie, a następnie psucie się owoców i warzyw.

Spełnienie warunków idealnego przechowywania jest możliwe dzięki stosowanym w chłodziarkach marki Bosch szufladom VitaFresh. Doskonale separują przechowywane produkty, umożliwiają niezależne ustawianie temperatury w zakresie od -1 do 3°C oraz dobór odpowiedniej wilgotności. Efekt jest perfekcyjny: nawet trzykrotnie dłuższe zachowanie świeżości owoców i warzyw.