Sałatki i surówki do wołowiny
Nic tak nie podkreśla smaku wołowiny niż świetnie dobrana surówka ze świeżych warzyw. Planujesz podać wołowinę? Sprawdź jakie sałatki dopełnią jej smak!
Do wołowiny najlepiej pasują wszelkie wariacje na bazie kapusty pekińskiej. Świetnie sprawdzą się także sałatki na bazie koperku, pietruszki czy szczypiorku.
Sałatka pekińska
Składniki:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 wiązka szczypiorku
- 1/2 sztuki czerwonej papryki,
- 2 szczypty soli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Kapustę posiekaj, szczypiorek i paprykę drobno pokrój. Warzywa dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, polej oliwą i sokiem z cytryny i raz jeszcze wymieszaj.
Sałatka ze szczypiorkiem i koperkiem
Składniki:
- 1 główka sałaty
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku
- 1/8 l. śmietany
- sól, cukier
- sok z cytryny lub ocet
Sałatę umyj i dokładnie odsącz. Drobno posiekaj koperek i szczypiorek. Warzywa dokładnie wymieszaj. Do śmietany dodaj sól, cukier, sok z cytryny, wymieszaj i polej nią sałatkę.
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
- 2 szklanki pokrojonej czerwonej kapusty
- 1 szklanka pokrojonej białej kapusty
- 1 jabłko
- 2 marchewki
- 3 zielone cebulki
- mała garść kolendry
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sok z 1 limonki
- sól i pieprz do smaku
- szczypta pieprzu cayenne
Obydwie kapusty pokrój na cienkie paseczki i wsyp razem do dużej miski. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj marchewkę. Kolendrę i cebulkę drobno posiekaj, jabłka pokrój w cienkie plasterki i dodaj do pozostałych składników.
Do oddzielnej miseczki wlej 2 łyżki oliwy, dodaj miód, ocet, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Powstałym dressingiem skrop surówkę. Podawaj schłodzoną.