Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sałatki i surówki do wołowiny

Sałatki i surówki do wołowiny
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Sałatka pekińska
  2. Sałatka ze szczypiorkiem i koperkiem
  3. Surówka z czerwonej kapusty

Nic tak nie podkreśla smaku wołowiny niż świetnie dobrana surówka ze świeżych warzyw. Planujesz podać wołowinę? Sprawdź jakie sałatki dopełnią jej smak!

Do wołowiny najlepiej pasują wszelkie wariacje na bazie kapusty pekińskiej. Świetnie sprawdzą się także sałatki na bazie koperku, pietruszki czy szczypiorku.

Sałatka pekińska

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 wiązka szczypiorku
  • 1/2 sztuki czerwonej papryki,
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Kapustę posiekaj, szczypiorek i paprykę drobno pokrój. Warzywa dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, polej oliwą i sokiem z cytryny i raz jeszcze wymieszaj.

Sałatka ze szczypiorkiem i koperkiem

Składniki:

  • 1 główka sałaty
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku
  • 1/8 l. śmietany
  • sól, cukier
  • sok z cytryny lub ocet

Sałatę umyj i dokładnie odsącz. Drobno posiekaj koperek i szczypiorek. Warzywa dokładnie wymieszaj. Do śmietany dodaj sól, cukier, sok z cytryny, wymieszaj i polej nią sałatkę.

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 2 szklanki pokrojonej czerwonej kapusty
  • 1 szklanka pokrojonej białej kapusty
  • 1 jabłko
  • 2 marchewki
  • 3 zielone cebulki
  • mała garść kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sok z 1 limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu cayenne

Obydwie kapusty pokrój na cienkie paseczki i wsyp razem do dużej miski. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj marchewkę. Kolendrę i cebulkę drobno posiekaj, jabłka pokrój w cienkie plasterki i dodaj do pozostałych składników.

Do oddzielnej miseczki wlej 2 łyżki oliwy, dodaj miód, ocet, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Powstałym dressingiem skrop surówkę. Podawaj schłodzoną.