Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak uratować zbyt ostrą zupę?

Jak uratować zbyt ostrą zupę?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Więcej bulionu
  2. Na ratunek idą cukier, pomidory i cytrusy

Nierzadko zdarza się, że zadrży nam ręka podczas dodawania pieprzu czy chili. Nie musi to jednak oznaczać, że nasze kulinarne wysiłki poszły na marne. Co zrobić ze zbyt ostrą zupą?

Więcej bulionu

Najłatwiejszym sposobem jest dodanie większej ilości wody lub bulionu.

W kryzysowej sytuacji mogą pomóc także:

  • mleko,

  • śmietana,

  • jogurt naturalny,  

  • mleczko kokosowe.

Produkty te zawierają kazeinę, która neutralizuje ostre smaki.

Zobacz także: Sposoby na zagęszczenie zupy

Na ratunek idą cukier, pomidory i cytrusy

Świetnie sprawdzi się także dosypanie cukru do zupy.

Dodanie pomidorów także może uratować zbyt ostrą zupę, pod warunkiem że do niej pasują.

Jeszcze lepsze efekty może przynieść połączenie pomidorów z kilkoma kroplami soku z cytryny lub limonki.