Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Najlepsze sposoby na zagęszczenie zupy

Najlepsze sposoby na zagęszczenie zupy
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak zagęścić zupę?
  2. Zagęszczanie zupy mąką
  3. Zagęszczanie zupy śmietaną 30%
  4. Jak dietetycznie zagęścić zupę?
  5. Zagęszczanie zasmażką

Kiedy lato w pełni, bardzo chętnie sięgamy po świeże warzywa, z których możemy przygotować sycące, gęste zupy. Zupa ogórkowa, pomidorowa, a może krem z kalafiora? Każda z nich jest pyszna, lecz jak odpowiednio je zagęścić? Sprawdź, jak zagęścić zupę mąką lub śmietaną.

Jak zagęścić zupę?

Zupa to bardzo różnorodne danie. Może składać się z dosłownie kilku składników bądź połowy lodówki – a i tak będzie pyszna. Tę potrawę możemy podzielić ze względu na rodzaj wywaru pod względem konsystencji i intensywności. Ważne, by go rozpoznać, gdyż na tej podstawie najprościej wybrać sposób na jego zagęszczenie.

Możemy wyróżnić następujące typy wywaru:

  • Esencjonalne, klarowne o rzadszej konsystencji (np. rosół, niezabielony czerwony barszcz);
  • Lekkie dietetyczne zupy warzywne o średnio gęstej konsystencji (np. niezabielana pomidorowa lub kalafiorowa, czysta ogórkowa);
  • Treściwe zupy o gęstej konsystencji (jarzynowa, kapuśniak, grochowa, flaki).
Najlepsze sposoby na zagęszczenie zupy 2  

Jeżeli wiecie już jaki rodzaj zupy planujecie ugotować, powinniście zastanowić się nad jeszcze jedną kwestią. Na jakim efekcie Wam zależy – chcecie zagęścić zupę, czy też wzmocnić jej smak? Na tej podstawie dobierzcie technikę zagęszczania. A o sposobach na to przeczytacie za chwilę.

Zagęszczanie zupy mąką

To chyba jeden z najczęściej stosowanych i najszybszych sposobów na zagęszczenie zupy. Co prawda nie jest zbyt dietetyczny, ale jeśli nie zależy Wam na tym, aby Wasze danie miało mniej kalorii, jak najbardziej możecie zdecydować się na tę metodę.

Na początku należy zakupić odpowiednią mąkę. Tutaj nie sprawdzi się ani żytnia, ani kukurydziana. Trzeba więc wybrać zwykłą pszenną mąkę. Im drobniej zmielona, tym lepiej, gdyż występuje wtedy mniejsze prawdopodobieństwo powstawania grudek. Teraz możecie przystąpić do zagęszczania swojego wywaru.

Do kubka wsypujemy 1-2 łyżki mąki oraz nalewamy 200 ml wody. Energicznie mieszamy do momentu, aż pozbędziemy się wszelkich grudek. Gotującą się zupę na chwilę zdejmujemy z ognia. Mieszankę wody i mąki wlewamy stopniowo, powoli, cały czas mieszając zawartość garnka. Następnie z powrotem odstawiamy zupę na kuchenkę i czekamy do zagotowania.

Mąką zagęszczamy zupy gulaszowe i grzybowe.

Opcjonalnie, zamiast wody, możecie użyć śmietany. Dzięki temu nie tylko zagęścicie zupę, ale też zabielicie. Dodawajcie taką mieszankę do zupy o lekkim wywarze, np. ogórkowej, czy pomidorowej.

Zagęszczanie zupy śmietaną 30%

Ta opcja nie wymaga dodawania mąki – musimy to zaznaczyć. Użycie samej śmietany do zagęszczenia zupy nie tylko wpłynie na jej konsystencję, ale również nada delikatniejszego, łagodniejszego, kremowego smaku.

Pamiętajcie jednak o tym, aby nie dodawać śmietany bezpośrednio do zupy, bo się zważy! Jak więc to zrobić? Należy przelać odrobinę wywaru i dopiero do niego powoli dodać śmietanę, delikatnie mieszając, a następnie z powrotem przelać całość do reszty zupy.

Śmietana świetnie sprawdzi się w towarzystwie zupy pomidorowej, koperkowej, grzybowej lub ogórkowej.

Jak dietetycznie zagęścić zupę?

Najlepszym i najszybszym sposobem na dietetyczne zagęszczenie zupy jest zblendowanie wszystkich składników, gdy będą już miękkie. Powstanie wtedy zupa krem. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji wody do warzyw. Jeśli po zblendowaniu składników zupa wyjdzie za rzadka, możecie odparować resztę wody poprzez powolne gotowanie.

Sprawdź: blendery ręczne

Zupy krem są bardzo popularne zwłaszcza jesienią, gdy chcemy rozgrzać się czymś sycącym. Do najpopularniejszych dań tego typu należą zupy: brokułowa, pomidorowa, kalafiorowa, kukurydziana.

Zobacz przepis: krem ze szparagów

Zupy krem można podawać z przeróżnymi dodatkami, do najpopularniejszych zaliczamy: śmietanę, grzanki, posiekane zioła, pestki dyni, świeżo starty ser.

Zagęszczanie zasmażką

W tej metodzie również wykorzystujemy mąkę, lecz podsmażoną na bazie masła lub oleju. Zdecydowanie nie jest to dietetyczny sposób zagęszczania zupy, ale znacznie wpływa na smak oraz walory sycące. Jakie czynności po kolei będziemy wykonywać?

Najlepsze sposoby na zagęszczenie zupy 3

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy trzepaczką i trzymamy na małym ogniu do momentu, aż zasmażka nabierze delikatnie złotego koloru. Następnie dodajemy do zupy i mieszamy. Gotujemy do momentu wrzenia.

W ten sposób najczęściej zagęszczamy flaczki, ogórkową lub grochówkę.

Zobacz także: przepis na flaczki po warszawsku.

Sprawdź: przepis na zupę ogórkową.

Zagęszczanie zupy to nie lada sztuka. Ważne jest to, aby pamiętać o tym, że niektóre metody pasują do konkretnych wywarów. Dlatego zawsze dobierajcie je do charakteru dania, by uzyskać smaczne rezultaty. Pamiętajcie również o tym, aby nie przesadzić z ilością zagęszczaczy, ponieważ ma to ogromny wpływ na ostateczny smak i teksturę zupy. Wypróbujcie wymienione przez nas metody i cieszcie się pyszną, sycącą zupą. Smacznego!