Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak pozbyć się zapachu ryby z mieszkania? Zbiór porad

Jak pozbyć się zapachu ryby z mieszkania? Zbiór porad
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak pozbyć się zapachu ryby z deski do krojenia i noża?
  2. Jak pozbyć się zapachu ryby z mieszkania?
  3. Jak pozbyć się zapachu ryby z piekarnika?
  4. Jak pozbyć się zapachu ryby z dłoni

Ryby to niezwykle smaczny i zdrowy składnik naszej diety, który jak najczęściej powinien pojawiać się na naszym stole. Niestety, pomimo swoich licznych walorów smakowych i odżywczych, ryby posiadają charakterystyczny zapach, który potrafi być naprawdę uciążliwy. Pozostaje on bowiem nie tylko na przedmiotach, z którymi ryba miała bezpośredni kontakt, ale również roznosi się po całym domu. Zapoznaj się z naszymi poradami, jak skutecznie usunąć zapach ryby.

Jak pozbyć się zapachu ryby z deski do krojenia i noża?

Za charakterystyczny zapach ryby odpowiedzialny jest w głównej mierze śluz pokrywający ich skórę i łuski. Oczywiście każdy gatunek ryby pachnie nieco inaczej, a zapach może być mniej lub bardziej intensywny, jednak bez względu na to, po jaką rybę sięgniemy, będzie on i tak wyczuwalny. By ograniczyć jego intensywność, warto dokładnie umyć rybę przed jej obróbką, zwłaszcza jeżeli mamy do czynienia z rybą w całości, a nie w postaci gotowych filetów.

A co zrobić z gotowymi kawałkami ryby? By usunąć z nich charakterystyczny aromat, możemy po ich opłukaniu i oczyszczeniu umieścić je na około pół godziny w zimnym mleku, które doskonale pochłania zapachy, jednocześnie nie wpływając na docelowy smak potrawy. Po takim namoczeniu wystarczy poszczególne kawałki ryby osuszyć ręcznikiem papierowym i doprawić zgodnie z wykorzystywanym przepisem.

A jak pozbyć się zapachu ryby z deski i noża, których używaliśmy do jej przyrządzenia? Jest na to prosty sposób. Po ich dokładnym umyciu gorącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń wystarczy przetrzeć je przeciętą na pół cytryną lub samą skórką cytrynową. Zawiera ona liczne olejki eteryczne, które zamaskują resztki nieprzyjemnego zapachu.

Jak pozbyć się zapachu ryby z mieszkania?

Charakterystyczny zapach ryby jest niestety wyczuwalny nie tylko na naczyniach i akcesoriach, które miały z nią styczność, ale także w trakcie obróbki termicznej roznosić się może po wszystkich pomieszczeniach, pozostając w nich na długi czas. By ograniczyć to zjawisko, w trakcie przyrządzania ryby nie zapomnij o włączeniu okapu kuchennego i otwarcia, możliwie jak najszerzej, pobliskich okien. Warto też w trakcie smażenia postawić niedaleko patelni szklankę octu kuchennego, który będzie na bieżąco wchłaniał zapach smażonego tłuszczu i ryby.

Po zakończeniu gotowania, jeżeli zapach ryby nadal jest wyczuwalny, wlej do szerokiego garnka mieszaninę wody i kilku łyżek octu, dodaj do niej intensywnie pachnące przyprawy (świetnie w tym przypadku sprawdzają się goździki) lub pokrojone w plasterki cytrusy (takie jak cytryna lub grejpfrut) i gotuj je bez przykrycia na niewielkim ogniu przez co najmniej kilkanaście minut.

Jak pozbyć się zapachu ryby z piekarnika?

Ryby pieczone w piekarniku są zdecydowanie zdrowsze niż te przygotowywane na patelni, jednak pozostały po ich pieczeniu aromat, wydobywający się z wnętrza piekarnika może być trudny do zaakceptowania. Nie wiesz, jak się go pozbyć? Wystarczy umyć wnętrze piekarnika łagodnym detergentem, a następnie przetrzeć je ściereczką zamoczoną w occie kuchennym. Możesz też kilka kropel octu zmieszanego z olejkiem eterycznym (np. olejkiem waniliowym) umieścić na blasze do pieczenia i podgrzewać ją przez kilka minut w niezbyt wysokiej temperaturze. Po całej procedurze nie zapomnij o pozostawieniu uchylonych lekko drzwiczek piekarnika.

Jak pozbyć się zapachu ryby z dłoni

Jeżeli wydaje Ci się, że po gotowaniu wszystko wokół, włącznie z Twoimi dłońmi śmierdzi rybą, prawdopodobnie masz rację. Podpowiedzieliśmy Ci już, jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ryby z powierzchni naczyń i innych sprzętów kuchennych, a także jak pozbyć się zapachu ryby z mieszkania, teraz pora na dłonie. Najprostszym sposobem jest oczywiście używanie do gotowania jednorazowych rękawiczek (foliowych, lateksowych czy nitrylowych), jednak nie zawsze mamy je pod ręką lub o nich pamiętamy.

W sytuacji gdy ręce po gotowaniu śmierdzą rybą, umyj je w zimnej wodzie, a następnie wetrzyj w nie pastę do zębów lub nieco zmielonej kawy. Pamiętaj, by w obu przypadkach dokładnie rozprowadzić je na dłoniach, pamiętając również o przestrzeniach między palcami. Innym skutecznym sposobem na pozbycie się z rąk tego charakterystycznego zapachu jest zamoczenie dłoni na kilka minut w roztworze wody z solą lub wody utlenionej. Możesz też spróbować wetrzeć w nie sok z cytryny, jednak w każdym z tych przypadków zachowaj ostrożność. Jeżeli bowiem borykasz się ze spierzchniętą skórą dłoni lub masz na nich drobne rany, wspomniane składniki mogą spowodować dyskomfort i pieczenie, które choć chwilowe mogą być nieprzyjemne.