Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić biszkopt, który zawsze się udaje? Poradnik

Jak zrobić biszkopt, który zawsze się udaje? Poradnik
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak upiec biszkopt?
  2. Czym nasączyć biszkopt?
  3. Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł?
  4. Jak przekroić biszkopt?

Biszkopt może kojarzyć się z jednym z najprostszych wypieków, stanowiącym doskonałą bazę do przygotowania tortów, ciast z owocami czy innych deserów. Jednak każdy, kto choć raz samodzielnie próbował upiec biszkopt z pewnością przyzna, że nie jest to takie łatwe zadanie. Jak zrobić biszkopt, by był delikatny i puszysty? O czym należy pamiętać w trakcie pieczenia, by nie wyszedł nam niski zakalec?

Sprawdź również: Jak zrobić biszkopt w robocie kuchennym?

Jak upiec biszkopt?

Biszkopt to delikatne ciasto, które nie przepada za wysokimi temperaturami, ich gwałtownymi zmianami czy przeciągiem. Tak naprawdę, ilu cukierników, tyle opinii na temat warunków, w jakich powinien być pieczony. Zdecydowana większość deklaruje jednak, że najlepszym rozwiązaniem (by nie przesuszyć, ani nie przypalić biszkoptu) jest umieszczenie go na środkowym poziomie piekarnika z opcją grzania góra-dół.

Istnieje również spora grupa osób, które pieką biszkopt z termoobiegiem, jednak może on powodować nieznaczne przesuszanie się biszkoptu, a także sprawiać, że nie wyrośnie on dostatecznie wysoki. Pamiętajmy bowiem, że termoobieg to nic innego jak wymuszony obieg powietrza. Jeśli mimo wszystko zastanawiamy się, czy piec biszkopt z termoobiegiem, czy bez, odpowiedź brzmi tak – ale tylko kiedy mamy do upieczenia jednorazowo kilka sztuk, umieszczonych na różnych poziomach piekarnika.

W jakiej temperaturze i ile piec biszkopt

W jakiej temperaturze piec biszkopt, by nie był wysuszony? Jak już wspomnieliśmy, biszkopt nie lubi wysokich temperatur, dlatego najlepiej piec go w temperaturze nie przekraczającej 170 stopni Celsjusza, zwłaszcza jeżeli wybraliśmy opcję z termoobiegiem. Zanim włożymy ciasto do piekarnika rozgrzejmy go do temperatury 150 stopni Celsjusza, natomiast gdy zacznie rosnąć, zwiększmy ją do docelowych 170 stopni.

Ile piec biszkopt? Czas pieczenia biszkoptu to średnio 30-40 minut, jednak w dużej zależy od wielkości tortownicy – im większa, tym czas pieczenia powinien być wydłużony. Pamiętajmy, że biszkopt nie lubi otwierania drzwiczek w trakcie pieczenia, dlatego poczekajmy, aż góra biszkoptu lekko się zarumieni i dopiero wtedy za pomocą wykałaczki sprawdźmy, czy biszkopt jest już gotowy.

Szukasz dobrego piekarnika? Sprawdź: Piekarniki Bosch

Czym nasączyć biszkopt?

Upieczenie puszystego biszkoptu to dopiero połowa sukcesu. Istotnym czynnikiem wpływającym na smak i teksturę tortu jest bowiem odpowiednie jego nasączenie. Co ważne, poncz należy dobierać do smaku tortu, bowiem inne nasączenia będą odpowiednie dla tortów klasycznych czy czekoladowych, a inne np. dla owocowych. Czym nasączyć biszkopt by tort miał idealną konsystencję i odpowiednio komponował się z wybranymi kremami?

Do najpopularniejszych nasączeń należą:

•       Poncz z wody, cukru i soku z cytryny – najbardziej uniwersalne rozwiązanie, które nie barwi biszkoptu. Doskonale współgra praktycznie z dowolnym smakiem tortu. Świetne w przypadku tortów dziecięcych czy śmietankowych.

•       Lekko osłodzona czarna herbata – łatwo dostępna i prosta w przygotowaniu, również dość uniwersalna, jeśli chodzi o połączenia smakowe. Pamiętajmy jednak, że taki poncz sprawi, że biszkopt będzie miał ciemniejszy kolor.

•       Sok, kompot lub herbata owocowa – świetne, a zarazem ekonomiczne rozwiązanie, gdy przygotowujemy torty śmietankowe lub owocowe z wykorzystaniem domowych przetworów. Jeżeli sok jest mocno słodki, można go nieco rozcieńczyć wodą.

•       Alkohol – to także doskonały składnik do nasączenia tortu. Może to być rum, whisky, owocowa nalewka czy smakowe likiery jak np. likier kokosowy idealnie komponujący się z tortami na bazie białej czekolady czy wiśniówka jako nasącz do popularnego tortu szwarcwaldzkiego. Pamiętajmy jednak, że w tej formie alkohol nie wietrzeje, także tortu nie powinny spożywać dzieci.

•       Kawa – idealne rozwiązanie do tortów czekoladowych czy chałwowych. Mocny, wyrazisty smak biszkoptu podbije także niektóre owocowe kompozycje.

Więcej pomysłów na wykorzystanie biszkoptu: Biszkopt

Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł?

Biszkopt w trakcie pieczenia pięknie wyrósł, jednak po wyjęciu z piekarnika opadł, tworząc smutno wyglądający placek? Jak zrobić biszkopt, który nie opada? Pierwszą z wartych do zastosowania wskazówek jest dodanie do masy nieco mąki ziemniaczanej, mniej więcej w proporcji 1:3 w stosunku do mąki pszennej.

Druga opcja to nic innego jak rzucanie biszkoptem. Nie mówimy tu oczywiście o rzuceniu z dużej wysokości, optymalnie jest to mniej więcej około 50 cm. Pozostawiając go jeszcze w formie, upuszczamy go na podłogę lub blat kuchenny. Pozwala to na gwałtowne odprowadzenie nagromadzonej w trakcie pieczenia pary wodnej, dzięki czemu nie odkłada się ona wewnątrz ciasta. Warto przy tym zachować umiar, gdyż zbyt mocne uderzenie może spowodować zapadnięcie się biszkoptu. Jeżeli boimy się rzucania formą, możemy w zamian uderzyć nią lekko o blat.

Jak przekroić biszkopt?

Gdy już wypiek ostygnie, a my wiemy czym przełożyć biszkopt, pora na jego przekrojenie. Metody na uzyskanie równych blatów, stosowane przez cukierników, są bardzo różne. Opracowano do tego wiele przydatnych narzędzi, jak np. nóż strunowy, jednak jednym z najczęściej stosowanych tricków, zwłaszcza przez osoby piekące amatorsko, jest zwykła nitka.

W pierwszej kolejności należy naciąć lekko biszkopt ostrym nożem, a następnie bawełnianą nitką obtoczyć nacięcie i mocno zacisnąć pętle. W ten sposób sama przetnie ona ciasto na równej wysokości.

Inną metodą na wykorzystanie nitki jest potraktowanie jej jako noża. Napinając ją pomiędzy rękami stopniowo przesuwamy raz w jedną raz w drugą stronę.  W ten sposób nie tylko przekroimy tort na równe kawałki, ale również zetniemy lekko wierzch, wyrównując jego powierzchnię.

Oczywiście do przekrojenia biszkoptu możemy wykorzystać także długi, ząbkowany nóż. By ułatwić sobie zadanie, na wybranej wysokości warto powbijać wokół tortu wykałaczki, co zminimalizuje ryzyko, że przetniemy go krzywo. Ważne jest, by biszkopt był dobrze wypieczony, w przeciwnym razie będzie się kleił do noża.

Zastanawiasz się jak zrobić dobry biszkopt, który posmakuje wszystkim? Polecamy prosty, a zarazem pyszny przepis na biszkopt z galaretką: Biszkopt z galaretką