Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Biszkopt porzeczkowy przekładany kremem pomarańczowym i owocami. Świetny deser na picnic włożony do słoiczka i zakręcony by każdy mógł zjeść gdy chce.

Składniki

4 szt. Jajka
100 g Cukier
100 g Mąka pszenna
25 g Mąka ziemniaczana
4 łyżka Konfitura porzeczkowa
1/4 łyżeczka Proszek do pieczenia
500 ml Mleko
3 szt. Jajka
125 g Cukier
60 g Mąka pszenna
3 łyżka Likier pomarańczowy
30 g Masło
Brzoskwinie z puszki
200 g Maliny

Opis wykonania

Biszkopt - białka w temp.pokojowej ubić na sztywno że szczyptą soli następnie dodać cukier, ubijać nadal dodając stopniowo żółtka. Dodać konfiturę porzeczkową i jeszcze chwilę ubijać. Przesiać mąki i proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Wlać do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec w 180°C ok 35min. Sprawdzić patyczkiem czy w środku biszkopt jest suchy. Mleko zagotować i dodać do niego likier pomarańczowy. Jajka ubić z cukrem , dodać do nich mąkę i dobrze wymieszać. Mleko wlać do masy jajeczniej, wymieszać i ponownie wlać do garnka. Podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając trzepaczką aż się zagotuje i wtedy jeszcze ok 1 minutę mieszać . Zestawić z ognia , dodać masło i wymieszać wszystko trzepaczką. Schłodzić. Biszkopt przekroić w poziomie na 2 blaty i powykrawać kawałki w kształcie naczynia ,w którym deser podamy. Na dno pucharku kładziemy biszkopt lekko zwilżamy herbatą. Nakładamy zblendowane brzoskwinie, krem pomarańczowy. Znowu biszkopt porzeczkowy nasączony herbatą, krem pomarańczowy i przyozdabiamy malinami i listkami mięty. Mięta smakuje tu wybornie. W deserze można użyć dowolnych owoców i biszkoptów.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
W wersji "na lenia" używam gotowych biszkoptów :)
bsylvia
Świetny przepis, bardzo polecam!