Biszkopt z kremem i owocami
 
                                            4 porcje
Średnie
                    Biszkopt porzeczkowy przekładany kremem pomarańczowym i owocami. Świetny deser na picnic włożony do słoiczka i zakręcony by każdy mógł zjeść gdy chce.
                
                Składniki
4 szt. Jajka
                                                            100 g Cukier
                                                            100 g Mąka pszenna 
                                                            25 g Mąka ziemniaczana
                                                            4 łyżka Konfitura  porzeczkowa
                                                            1/4 łyżeczka Proszek do pieczenia
                                                            500 ml Mleko
                                                            3 szt. Jajka
                                                            125 g Cukier
                                                            60 g Mąka pszenna 
                                                            3 łyżka Likier pomarańczowy 
                                                            30 g Masło 
                                                            Brzoskwinie z puszki
                                                            200 g Maliny 
                                                    Biszkopt z kremem i owocami
Biszkopt z kremem i owocami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Biszkopt - białka w temp.pokojowej ubić na sztywno że szczyptą soli następnie dodać cukier, ubijać nadal dodając stopniowo żółtka. Dodać konfiturę porzeczkową i jeszcze chwilę ubijać. Przesiać  mąki i proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Wlać do tortownicy  z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec w 180°C ok 35min. Sprawdzić patyczkiem czy w środku biszkopt jest suchy. Mleko zagotować i dodać do niego likier pomarańczowy. Jajka ubić z cukrem , dodać do nich mąkę i dobrze wymieszać. Mleko wlać do masy jajeczniej, wymieszać i ponownie wlać do garnka.  Podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając trzepaczką aż się zagotuje i wtedy jeszcze ok 1 minutę mieszać . Zestawić z ognia , dodać masło i wymieszać wszystko trzepaczką. Schłodzić.  Biszkopt przekroić w poziomie na 2 blaty i powykrawać kawałki w kształcie naczynia ,w którym deser podamy.
Na dno pucharku kładziemy biszkopt lekko zwilżamy  herbatą.  Nakładamy zblendowane brzoskwinie, krem pomarańczowy. Znowu biszkopt porzeczkowy nasączony herbatą, krem pomarańczowy i przyozdabiamy malinami i listkami mięty. Mięta smakuje tu wybornie.
W deserze można użyć dowolnych owoców i biszkoptów. 
        
        
            
    
    
    
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
                     
                     
     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze