Sok malinowy
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Sok malinowy
Sok malinowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Maliny przebierz, umyj i pozostaw do odsączenia na cedzaku.
Owoce umieść warstwowo w wyparzonym, suchym słoiku (przesypując cukrem). Do dużego słoika wsyp część malin, na owoce cukier, ponownie maliny i cukier itd. Cukier powinien stanowić wierzchnią warstwę.
Przykryj ściereczką i odstaw w zacienione miejsce na 1–2 dni, aż maliny puszczą sok.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Maliny dokładnie przetrzyj przez sito, zlewając sok do garnka. Sok podgrzej na małej mocy płyty grzewczej.
Przygotuj słoiczki i nakrętki wyparzone wrzątkiem i osuszone. Następnie przelej gorący sok do słoików, od razu zakręć i odstaw do góry dnem. Sok malinowy pozostaw do przestudzenia.
Komentarze