Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sok malinowy

Opis wykonania

Domowy sok malinowy nie ma sobie równych. W Akademii Smaku pokaże jak go przygotować. Sok z malin najlepiej smakuje zalany gorącą wodą lub dodany do herbaty. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, lodów i deserów.

Sok malinowy - krok 1

Maliny przebierz, umyj i pozostaw do odsączenia na cedzaku.

Sok malinowy - krok 2

Owoce umieść warstwowo w wyparzonym, suchym słoiku (przesypując cukrem). Do dużego słoika wsyp część malin, na owoce cukier, ponownie maliny i cukier itd. Cukier powinien stanowić wierzchnią warstwę.

Przykryj ściereczką i odstaw w zacienione miejsce na 1-2 dni, aż maliny puszczą sok.

Sok malinowy - krok 3

Maliny dokładnie przetrzyj przez sito, zlewając sok do garnka. Sok podgrzej na małym ogniu.

Sok malinowy - krok 4

Przygotuj słoiczki i nakrętki wyparzone wrzątkiem i osuszone. Następnie przelej gorący sok do słoików, od razu zakręć i odstaw do góry dnem. Sok malinowy pozostaw do przestudzenia.