Sok malinowy
![Sok malinowy](https://akademiasmaku.pl/storage/7370/conversions/sok-malinowy-4538-single.webp)
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Sok malinowy
Sok malinowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8829/conversions/FkduD33W9cvyqo-thumb.webp)
Maliny przebierz, umyj i pozostaw do odsączenia na cedzaku.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8830/conversions/j7sxN9LgPZRGhq-thumb.webp)
Owoce umieść warstwowo w wyparzonym, suchym słoiku (przesypując cukrem). Do dużego słoika wsyp część malin, na owoce cukier, ponownie maliny i cukier itd. Cukier powinien stanowić wierzchnią warstwę.
Przykryj ściereczką i odstaw w zacienione miejsce na 1–2 dni, aż maliny puszczą sok.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8831/conversions/y8VPLkReaoAgCh-thumb.webp)
Maliny dokładnie przetrzyj przez sito, zlewając sok do garnka. Sok podgrzej na małej mocy płyty grzewczej.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8832/conversions/h1nSy5ilJNHBAG-thumb.webp)
Przygotuj słoiczki i nakrętki wyparzone wrzątkiem i osuszone. Następnie przelej gorący sok do słoików, od razu zakręć i odstaw do góry dnem. Sok malinowy pozostaw do przestudzenia.
Komentarze