Jedzenie pałeczkami - porady
Kuchnia azjatycka to kulinarny kolaż, który zyskuje coraz większą popularność. Ludzie z całego świata pokochali azjatyckie smaki. Wśród najbardziej znanych kuchni azjatyckich wymienia się kuchnię japońską, chińską, wietnamską, tajską i koreańską.
Kuchnia ta słynie z wielu dań, które zachwycają smakoszów. Sushi, ramen czy udon, a także wiele innych azjatyckich przysmaków na stałe zagościło w menu europejskich restauracji. Nieodłącznym elementem kuchni azjatyckiej są pałeczki.
Samo jedzenie pałeczkami nie jest trudne i łatwo się go nauczyć, przestrzegając kilku prostych wskazówek. Czynność ta wymaga trochę ćwiczeń i wprawy. Od czego trzeba zacząć?
1) Od poprawnego trzymania pałeczek. Koniec jednej pałeczki należy umieścić w zagłębieniu dłoni pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym. Pałeczkę przytrzymać w miejscu opierając środek pałeczki o palec serdeczny.
2) Drugą, ruchomą pałeczkę umieść równolegle do nieruchomej i przytrzymaj ją kciukiem oraz palcem wskazującym.
3) Chwytając jedzenie pałeczkami, dolna pozostaje w miejscu, a cały ruch wykonywany jest przy pomocy górnej pałeczki.
4) Pałeczek nie odkładaj bezpośrednio na stole – użyj w tym celu podpórek lub połóż je na miseczce.
Przestrzegając powyższych wskazówek z powodzeniem powinniśmy zjeść posiłek używając “azjatyckich sztućców”.