Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Przepisy na potrawy z kaszy jaglanej: kotlety jaglane

Przepisy na potrawy z kaszy jaglanej: kotlety jaglane
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek
  2. Kotlety z kaszy jaglanej i marchewki
  3. TIP

Przepisy te mogą stanowić danie główne lub dodatek do mięsa. Z łatwością przygotujesz je w wersji wegańskiej, a także bezglutenowej.

Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek

Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek, idealne na obiad, przygotujesz z następujących składników:

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej,
  • 7 jajek,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 cebuli,
  • 2 łyżek oleju,
  • 1 łyżki suszonego lub świeżego koperku,
  • 1 płaskiej łyżeczki tymianku,
  • soli,
  • pieprzu,
  • bułki tartej,
  • oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania kotletów jaglanych z pieczarkami:

  • Przelej kaszę jaglaną wrzątkiem. Ugotuj ją w wodzie z dodatkiem tymianku lub innej ulubionej przyprawy. Pozostaw kaszę do ostygnięcia.
  • Ugotuj 5 jaj na twardo. Obierz je i pokrój w kostkę.
  • Obierz cebulę i pieczarki, a następnie pokrój w kostkę.
  • Zeszklij cebulę na oleju. Potem dodaj do niej pieczarki i podsmaż. Zaczekaj aż warzywa odparują z soku. Zostaw je, aby ostygły.
  • Wymieszaj kaszę, pieczarki i cebulę oraz jajka. Dodaj do tego 2 surowe jaja, koperek, pieprz i sól. Połącz wszystkie składniki ze sobą. Odstaw je na 15 minut, aby się "przegryzły". Zbyt rzadką masę możesz zagęścić 2 łyżkami bułki tartej.
  • Z powstałej masy uformuj kotleciki o dowolnej wielkości. Panieruj je w bułce i smaż na patelni wypełnionej rozgrzanym olejem. Po usmażeniu kładź kotlety na papierowym ręczniku, żeby osiąkły z nadmiaru tłuszczu.

Kotlety z kaszy jaglanej i marchewki

Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej i marchewki zrobisz z:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 marchewki,
  • 1 cebuli,
  • 2 ząbków czosnku,
  • 2 łyżek mąki, np. gryczanej,
  • połowy pęczka natki pietruszki,
  • soli,
  • pieprzu,
  • oleju.

Kotlety przygotuj według następującej instrukcji:

  • Przelej kaszę wrzątkiem i ugotuj. Odstaw do ostygnięcia.
  • Pokrój cebulę i usmaż na złoto na niewielkiej ilości oleju.
  • Obierz i utrzyj marchewkę. Włóż na patelnię z cebulą. Smaż dotąd, aż marchewka stanie się miękka.
  • Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Dodaj pod koniec smażenia. Odstaw składniki do ostygnięcia.
  • Wymieszaj kaszę i warzywa, zmiel w blenderze. Masa nie powinna być jednak zbyt gładka. Najlepiej, aby były w niej wyczuwalne kawałki pieczarek, cebuli i marchewki.
  • Wkrój pietruszkę i wsyp przyprawy do masy z kaszy i warzyw. Wymieszaj wszystko. Jeśli masa jest zbyt rzadka na kotlety, dodaj 2 łyżki mąki. Odstaw składniki na pół godziny, aby smaki się wymieszały.
  • Uformuj kotleciki i usmaż je na oleju.

TIP

Zanim ugotujesz kaszę jaglaną, przelej ją kilkakrotnie wrzątkiem. Dzięki temu pozbędziesz się żółtego nalotu z kaszy, który powoduje jej gorzki smak.

Jeśli do masy na kotlety dodasz łyżkę mąki, staną się bardziej chrupiące.