Przepisy na potrawy z kaszy jaglanej: kotlety jaglane
Przepisy te mogą stanowić danie główne lub dodatek do mięsa. Z łatwością przygotujesz je w wersji wegańskiej, a także bezglutenowej.
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek, idealne na obiad, przygotujesz z następujących składników:
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej,
- 7 jajek,
- 200 g pieczarek,
- 1 cebuli,
- 2 łyżek oleju,
- 1 łyżki suszonego lub świeżego koperku,
- 1 płaskiej łyżeczki tymianku,
- soli,
- pieprzu,
- bułki tartej,
- oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania kotletów jaglanych z pieczarkami:
- Przelej kaszę jaglaną wrzątkiem. Ugotuj ją w wodzie z dodatkiem tymianku lub innej ulubionej przyprawy. Pozostaw kaszę do ostygnięcia.
- Ugotuj 5 jaj na twardo. Obierz je i pokrój w kostkę.
- Obierz cebulę i pieczarki, a następnie pokrój w kostkę.
- Zeszklij cebulę na oleju. Potem dodaj do niej pieczarki i podsmaż. Zaczekaj aż warzywa odparują z soku. Zostaw je, aby ostygły.
- Wymieszaj kaszę, pieczarki i cebulę oraz jajka. Dodaj do tego 2 surowe jaja, koperek, pieprz i sól. Połącz wszystkie składniki ze sobą. Odstaw je na 15 minut, aby się "przegryzły". Zbyt rzadką masę możesz zagęścić 2 łyżkami bułki tartej.
- Z powstałej masy uformuj kotleciki o dowolnej wielkości. Panieruj je w bułce i smaż na patelni wypełnionej rozgrzanym olejem. Po usmażeniu kładź kotlety na papierowym ręczniku, żeby osiąkły z nadmiaru tłuszczu.
Kotlety z kaszy jaglanej i marchewki
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej i marchewki zrobisz z:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
- 1 marchewki,
- 1 cebuli,
- 2 ząbków czosnku,
- 2 łyżek mąki, np. gryczanej,
- połowy pęczka natki pietruszki,
- soli,
- pieprzu,
- oleju.
Kotlety przygotuj według następującej instrukcji:
- Przelej kaszę wrzątkiem i ugotuj. Odstaw do ostygnięcia.
- Pokrój cebulę i usmaż na złoto na niewielkiej ilości oleju.
- Obierz i utrzyj marchewkę. Włóż na patelnię z cebulą. Smaż dotąd, aż marchewka stanie się miękka.
- Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Dodaj pod koniec smażenia. Odstaw składniki do ostygnięcia.
- Wymieszaj kaszę i warzywa, zmiel w blenderze. Masa nie powinna być jednak zbyt gładka. Najlepiej, aby były w niej wyczuwalne kawałki pieczarek, cebuli i marchewki.
- Wkrój pietruszkę i wsyp przyprawy do masy z kaszy i warzyw. Wymieszaj wszystko. Jeśli masa jest zbyt rzadka na kotlety, dodaj 2 łyżki mąki. Odstaw składniki na pół godziny, aby smaki się wymieszały.
- Uformuj kotleciki i usmaż je na oleju.
TIP
Zanim ugotujesz kaszę jaglaną, przelej ją kilkakrotnie wrzątkiem. Dzięki temu pozbędziesz się żółtego nalotu z kaszy, który powoduje jej gorzki smak.
Jeśli do masy na kotlety dodasz łyżkę mąki, staną się bardziej chrupiące.