Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kreatywne pomysły na drugie śniadanie

Kreatywne pomysły na drugie śniadanie
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Stare dobre kanapki
  2. Wytrawne muffiny
  3. Naleśniki
  4. Mugcake
  5. Pudding chia z owocami
  6. Jogurt naturalny z granolą i owocami

Domownicy narzekają na śniadaniową nudę i rutynę? Nie masz czasu i pomysłu jak to zmienić? Wypróbuj nasze przepisy na proste i kreatywne śniadania do szkoły i pracy. Szybko i skutecznie zaspokoją głód, a przede wszystkim zasmakują całej Twojej rodzinie.

Stare dobre kanapki

Ale obowiązkowo w nowej zdrowszej wersji. Wybierz pełnoziarniste pieczywo, a oprócz standardowego zestawu ser+wędlina dodaj dużą ilość kolorowych warzyw. Sałata, pomidor, papryka, ogórek kiszony czy rzodkiewki powinny wręcz obowiązkowo znaleźć się w każdej kanapce. Dostarczą niezbędnych witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Ciekawym urozmaiceniem będzie dodatek kiełków. Innym wartym uwagi pomysłem jest przygotowywanie past kanapkowych np. z twarogu, z nasion roślin strączkowych lub ze słonecznika.

Wytrawne muffiny

Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ich smak zależy w głównej mierze od Twojej inwencji i wyobraźni. Możesz wrzucić do nich wszystko co znajdziesz w lodówce, a i tak będą pyszne. Do ich przygotowania potrzebna będzie Ci foremka z zagłębieniami na muffiny. Zagłębienia posmaruj olejem, a do środka wrzuć kawałki kurczaka/indyka lub chudej wędliny oraz pokrojone w kostkę pomidory, paprykę, oliwki, awokado, kapary, fasolę itp. Jeśli lubisz możesz do środka wrzucić również kaszę. Całość zalej rozkłóconymi jajkami z dodatkiem tartego sera. Możesz przygotować muffiny w jadalnych kokilkach – wystarczy, przed dodaniem składników zagłębienia wyłożysz plastrami boczku lub plackami tortilli.

Naleśniki

Przepis na ciasto zna chyba każdy. Możesz upiec je specjalnie rano lub przy okazji przygotowywania obiadu. Jeśli zamkniesz je w szczelnym pojemniku będą świeże jeszcze przez około 3-4 dni. Doskonale będą smakowały zarówno na słodko z twarożkiem i owocami jak i na słono a'la tortilla z indykiem/rybą, żółtym serem i świeżymi warzywami. W nadzieniu najlepiej unikaj bardzo soczystych i półpłynnych produktów (dżemy, sosy, pomidory, pikle). Naleśnik od nich namoknie, a Ty będziesz miał problem z eleganckim zjedzeniem. Nikt nie lubi strużek cieknących wzdłuż ręki.

Mugcake

Kreatywne pomysły na drugie śniadanie - zdjęcie 1

Ciasto z kubka? Czemu nie! Pod warunkiem, że przygotujesz je z płatkami owsianymi (zamiast mąki) i dojrzałym bananem (zamiast cukru). Reszta dodatków, za wyjątkiem jajka i sody, zależy od Twojej inwencji twórczej. Mogą to być orzechy, owoce, dżemy, musy, kakao, gorzka czekolada, masło orzechowe, wiórki kokosowe, skórka cytrynowa, a nawet starta dynia i marchewka.  Ciastko możesz dodatkowo przeciąć na pół i przełożyć jogurtem lub serkiem mascarpone. Najlepsze jest to, że ciastko lub ciastka można przygotować w zalewie kilka chwil!

Pudding chia z owocami

Małe ziarenka są obecnie bardzo popularne. Nic dziwnego są bogate z cenne dla organizmu składniki. Jednak to zdolność żelowania przysporzyła im tylu wielbicieli. Napęczniałe nasionka wyglądają niezwykle apetycznie. Pamiętaj na 1 łyżeczkę nasion przypada max. 9 łyżeczek mleka. Zachowują te proporcje otrzymasz gęsty pudding. Dodaj do niego warstwami owoce lub dżem, wiórki kokosowe, słonecznik i płatki zbożowe, a otrzymasz zdrowy i pyszny posiłek, na którego widok będzie ciekła ślinka. Pudding możesz przygotować w niewielkim słoiku, dzięki czemu całość będzie szczelnie zamknięta bez ryzyka wylania się i pobrudzenia torebki.

Jogurt naturalny z granolą i owocami

Coś dla osób, które lubią sobie pochrupać. Najlepiej granolę przygotować samodzielnie. Dodasz do niej swoje ulubione nasiona, pestki i zboża. Sklepowe często są nadmiernie dosładzane cukrem lub słodzikami. Dodatkowo samodzielnie możesz regulować czas pieczenia w piekarniku, a co za tym idzie masz również wpływ na chrupkość swojej mieszanki. W pojemniku lub słoiku umieść jogurt, a następnie owoce i sporą warstwę granoli.  Okładając owoce ułóż te soczyste i mokre na spodzie a te bardziej suche na górze. Zapobiegnie to moknięciu granoli. Możesz też zapakować ją do osobnego pojemnika i wymieszać tuż przed zjedzeniem.