Czym faszerować jajka?
- Jajka faszerowane chrzanem
- Nasiona roślin strączkowych – nieoczywisty wybór do jajek faszerowanych
- Twarożek – klasyk wśród jajek faszerowanych
- Pasty kanapkowe i... do jajek faszerowanych
- Jak podawać jaja faszerowane?
Jajka są symbolem nowego życia i nie może ich zabraknąć na wielkanocnym stole. Jak je podać, by zachwycić gości? Jaki farsz wybrać, by każdy znalazł coś dla siebie?
- Jajka faszerowane chrzanem
- Nasiona roślin strączkowych – nieoczywisty wybór do jajek faszerowanych
- Twarożek – klasyk wśród jajek faszerowanych
- Pasty kanapkowe i... do jajek faszerowanych
- Jak podawać jaja faszerowane?
Jajka faszerowane chrzanem
To obowiązkowy produkt wielkanocny. Doskonale komponuje się z delikatnym białkiem i kremowym żółtkiem. Jak przygotować jajka z chrzanem? Dokładnie wymieszaj go z żółtkami ugotowanych jaj. Następnie dodaj niewielką ilość jogurtu lub śmietany i gotowe. Aby urozmaicić i podkręcić smak tradycyjnego chrzanu, dodaj do niego suszoną żurawinę. Możesz drobno ją pokroić lub zmiksować z chrzanem - farsz nabierze intensywnie różowego koloru.
Nasiona roślin strączkowych – nieoczywisty wybór do jajek faszerowanych
Doskonale nadają się do przygotowania farszy. Po ugotowaniu wystarczy wymieszać je z żółtkami, jogurtem i ziołami. Dzięki temu, że fasola występuje w wielu odmianach (np. czerwona, czarna) otrzymasz farsze w pięknych i żywych kolorach.
Twarożek – klasyk wśród jajek faszerowanych
Ser twarogowy wymieszaj z odrobiną mleka lub jogurtu, by uzyskał gładką konsystencję. Intensywnego smaku i aromatu doda posiekany szczypiorek oraz rzeżucha. Gotowy twarożek nakładaj na ugotowane połówki jajek. Takie jajka faszerowane posmakują każdemu, nawet dzieciom.
Pasty kanapkowe i... do jajek faszerowanych
Łatwe w przygotowaniu i możliwe do nałożenia przy pomocy szprycy, dzięki której uformujesz piękne zawijasy i zdobienia. Ciekawym pomysłem są faszerowane jajka z pastą pomidorową z dodatkiem orientalnych przypraw.
Sprawdź przepis na pastę kanapkową z indyjską nutą.
Innym równie aromatycznym farszem będzie ten na bazie czarnych oliwek.
Jak podawać jaja faszerowane?
Klasyka to przekrojone połówki z farszem nałożonym przy pomocy łyżki i uformowane tak, by kształtem przypominały całe jajka. Innym sposobem jest wydrążenie żółtka i wypełnienie farszem zagłębienia. Jajka można podać również w bardziej fantazyjny sposób. Przekrój je na pół, ale nie wzdłuż tylko wszerz, wyciągnij żółtko i w jego miejsce nałóż farsz tak, aby lekko wystawał, a następnie przykryj go górną częścią jajka. Brzegi możesz wyciąć w kształcie litery V aby przypominały pękające jajka. Przekrojone wszerz jajka możesz również lekko wydrążyć i utworzyć z nich mini miseczki.
Ugotowane białko możesz dowolnie nacinać i nadawać mu różne kształty, tak aby przypominało ono króliki, kurczaki i inne zwierzęta. Wielu zwolenników mają też jajka podawane w wyparzonych wrzatkiem połówkach skorupek.