Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Czym faszerować jajka?

Czym faszerować jajka?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jajka faszerowane chrzanem
  2. Nasiona roślin strączkowych – nieoczywisty wybór do jajek faszerowanych
  3. Twarożek – klasyk wśród jajek faszerowanych
  4. Pasty kanapkowe i... do jajek faszerowanych
  5. Jak podawać jaja faszerowane?

Jajka są symbolem nowego życia i nie może ich zabraknąć na wielkanocnym stole. Jak je podać, by zachwycić gości? Jaki farsz wybrać, by każdy znalazł coś dla siebie?

Jajka faszerowane chrzanem

To obowiązkowy produkt wielkanocny. Doskonale komponuje się z delikatnym białkiem i kremowym żółtkiem. Jak przygotować jajka z chrzanem? Dokładnie wymieszaj go z żółtkami ugotowanych jaj. Następnie dodaj niewielką ilość jogurtu lub śmietany i gotowe. Aby urozmaicić i podkręcić smak tradycyjnego chrzanu, dodaj do niego suszoną żurawinę. Możesz drobno ją pokroić lub zmiksować z chrzanem - farsz nabierze intensywnie różowego koloru.

Nasiona roślin strączkowych – nieoczywisty wybór do jajek faszerowanych

Doskonale nadają się do przygotowania farszy.  Po ugotowaniu wystarczy wymieszać je z żółtkami, jogurtem i ziołami. Dzięki temu, że fasola występuje w wielu odmianach (np. czerwona, czarna) otrzymasz farsze w pięknych i żywych kolorach.

Twarożek – klasyk wśród jajek faszerowanych

Ser twarogowy wymieszaj z odrobiną mleka lub jogurtu, by uzyskał gładką konsystencję. Intensywnego smaku i aromatu doda posiekany szczypiorek oraz rzeżucha. Gotowy twarożek nakładaj na ugotowane połówki jajek. Takie jajka faszerowane posmakują każdemu, nawet dzieciom.

Pasty kanapkowe i... do jajek faszerowanych

Łatwe w przygotowaniu i możliwe do nałożenia przy pomocy szprycy, dzięki której uformujesz piękne zawijasy i zdobienia. Ciekawym pomysłem są faszerowane jajka z pastą pomidorową z dodatkiem orientalnych przypraw.

Sprawdź przepis na pastę kanapkową z indyjską nutą.

Innym równie aromatycznym farszem będzie ten na bazie czarnych oliwek.

Czym faszerować jajka? - zdjęcie 1

Jak podawać jaja faszerowane?

Klasyka to przekrojone połówki z farszem nałożonym przy pomocy łyżki i uformowane tak, by kształtem przypominały całe jajka. Innym sposobem jest wydrążenie żółtka i wypełnienie farszem zagłębienia. Jajka można podać również w  bardziej fantazyjny sposób. Przekrój je na pół, ale nie wzdłuż tylko wszerz, wyciągnij żółtko i w jego miejsce nałóż farsz tak, aby lekko wystawał, a następnie przykryj go górną częścią jajka. Brzegi możesz wyciąć w kształcie litery V aby przypominały pękające jajka. Przekrojone wszerz jajka możesz również lekko wydrążyć i utworzyć z nich mini miseczki.

Ugotowane białko możesz dowolnie nacinać i nadawać mu różne kształty, tak aby przypominało ono króliki, kurczaki i inne zwierzęta. Wielu zwolenników mają też jajka podawane w wyparzonych wrzatkiem połówkach skorupek.