Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Krem do tortu – śmietanowy, owocowy czy z mascaropne. Poznaj rodzaje

Krem do tortu – śmietanowy, owocowy czy z mascaropne. Poznaj rodzaje
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Klasyczny krem śmietanowy do tortu
  2. Kremy owocowe do tortów
  3. Tradycyjne kremy maślane do tortów
  4. Najprostszy krem do tortu z serka mascarpone
  5. Kremy na bazie popularnych słodyczy

 

Kremy do tortów mogą bazować na różnych składnikach, a dodatki sprawiają, że gama smaków jest nieograniczona. Poznaj proste sposoby na najsmaczniejsze kremy do tortów.

 

Klasyczny krem śmietanowy do tortu

 

Klasyczny krem śmietanowy jest bardzo uniwersalny. Pasuje do różnej maści tortów, ciast, ciastek, bez, babeczek i muffinek. Zawsze można zmienić jego smak z klasycznego waniliowego na czekoladowy, kawowy, owocowy. Do przygotowania kremu potrzebne będą:
 

  • 300 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki drobnego cukru

 

Przygotowanie
 

  1. Śmietanę i cukier umieść w misie robota kuchennego. 
  2. Rozpocznij ubijanie, najpierw na niższych obrotach miksera. Po chwili zwiększ obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy nie rozlewa się.

 

Ważne wskazówka! Śmietana przed ubiciem powinna spędzić co najmniej 24 godziny w lodówce, musi być porządnie schłodzona aby dobrze się ubiła.

 

Kremy owocowe do tortów

 

Krem śmietanowy przed spożyciem lub ułożeniem na cieście/babeczkach można mieszać z zmiksowanymi owocami, np. truskawkami, malinami czy jagodami. Otrzymasz wówczas krem owocowy.

 

Tradycyjne kremy maślane do tortów

 

Krem maślany to świetny krem do ciasta biszkoptowego. Do wykonania kremu potrzebne będą składniki (w temperaturze pokojowej):

 

  • 400 g masła
  • 300 g cukru
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy

 

Przygotowanie

 

  1. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie wsyp cukier i cukier waniliowy. Kontynuuj ubijanie do momentu roztarcia cukru.
  2. Dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj. 
  3. Masło ucieraj mikserem i powoli, po łyżeczce, dodawaj zimnej masy jajecznej.

 

Do podstawowej wersji kremu maślanego można dodać kawę, kakao lub czekoladę jeśli krem ma być smakowy. Jeżeli krem ma być z nutą alkoholu – na samym końcu, po połączeniu masy maślanej i jajecznej, dodaj, np. rum i miksuj do wyrównania się aromatu.

 

Najprostszy krem do tortu z serka mascarpone

 

  • 300 g śmietany 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 czubate łyżki drobnego cukru

 

Przygotowanie

 

  1. Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę, serek mascarpone i cukier umieść w misie robota kuchennego. 
  2. Rozpocznij ubijanie, najpierw na niższych obrotach miksera. Po chwili zwiększ obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy nie rozlewa się.

 

Do kremu mascarpone można przed ubijaniem dodać odrobinę barwnika spożywczego - otrzymasz kolorową masę tortową. Krem przed spożyciem lub ułożeniem na cieście można mieszać z owocami lub bakaliami.

 

Kremy na bazie popularnych słodyczy

 

Uniwersalny krem śmietanowy łatwo zamienić w krem o smaku znanych kokosowych pralinek raffaello czy ciastek oreo. Wystarczy dodać wiórki kokosowe lub pokruszone ciasteczka pod koniec miksowania masy.