tort Pavlova
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Tort bezowy ze śmietaną i świeżymi owocami :)
Składniki
500 ml śmietana 36%
5 szt. białka jaj
230 g cukier puder
1 szczypta sół
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżeczka ocet
250 g jeżyny, truskawki, czereśnie, czarna pożeczka
15 szt. świeże listki mięty
tort Pavlova
tort Pavlova
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim koło średnicy 25 cm. Białka ubijamy z solą na najwyższych obrotach. Gdy piana będzie sztywna, delikatnie i powoli dodajemy cukier puder po jednej łyżce. Miksujemy ok 7 minut. Nie ma możliwości przebić piany z białek także możne je długo miksować. Na końcu dodajemy mąkę i ocet. Należy miksować do momentu aż pana będzie gęsta i szklista. Pianę należy natychmiast przełożyć na papier do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego 120 stopni. Po 30 minutach trzeba zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć bezę przez 4-5 godzin. Bezę można również podać po 2 lub 3 dniach. Będzie wtedy równie smaczna. Śmietankę 36% mocno schłodzoną w lodówce ubić mikserem, przełożyć na krążek bezowy. Na wierzch ułożyć owoce udekorować miętą
Komentarze