Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tort bezowy ze śmietaną i świeżymi owocami :)

Składniki

500 ml śmietana 36%
5 szt. białka jaj
230 g cukier puder
1 szczypta sół
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżeczka ocet
250 g jeżyny, truskawki, czereśnie, czarna pożeczka
15 szt. świeże listki mięty

Opis wykonania

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim koło średnicy 25 cm. Białka ubijamy z solą na najwyższych obrotach. Gdy piana będzie sztywna, delikatnie i powoli dodajemy cukier puder po jednej łyżce. Miksujemy ok 7 minut. Nie ma możliwości przebić piany z białek także możne je długo miksować. Na końcu dodajemy mąkę i ocet. Należy miksować do momentu aż pana będzie gęsta i szklista. Pianę należy natychmiast przełożyć na papier do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego 120 stopni. Po 30 minutach trzeba zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć bezę przez 4-5 godzin. Bezę można również podać po 2 lub 3 dniach. Będzie wtedy równie smaczna. Śmietankę 36% mocno schłodzoną w lodówce ubić mikserem, przełożyć na krążek bezowy. Na wierzch ułożyć owoce udekorować miętą
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Pavlova jak zawsze przepyszna. ❤️ Suszyłam beze przez 3,5h włącznie i wyszła doskonała 👍
Toporkiewicz
Bardzo polecam