Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Tort czekoladowy zamknięty w czekoladowej butelce

Tort czekoladowy zamknięty w czekoladowej butelce
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tort, który zaskakuje smakiem i samym wyglądem.

Składniki

500 g czekolada deserowa/mleczna
1 l napój typu kola
60 g gorzka czekolada
125 g gorzkie ciemne kakao
240 ml gorąca woda
240 ml olej rzepakowy/słonecznikowy
250 g cukier
3 szt. jajka
2 szt. żółtka surowe
1 szt. cukier waniliowy
50 ml whisky
150 g mąka pszenna
1 łyżka sól
1 łyżeczka proszek do pieczenia
400 ml śmietana 30/36%
250 g ser mascarpone
1 szt. pusta butelka po napoju 1,5l

Opis wykonania

Przecinamy butelkę na 2 części i na środku miejsca na etykietę. Napój wlewamy do garnka, gotujemy, redukując całość do momentu, aż uzyskamy ok 100 ml gęstego syropu. 500 g czekolady rozpuszczamy i wlewamy ją do 2 części butelki. Pokrywamy nią dokładnie wszystkie ścianki. Zostawiamy do stwardnienia. 60 g ciemnej czekolady przekładamy do miski, dodajemy kakao i zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, jak wystygnie, dodajemy jajka i żółtka, cukier z cukrem waniliowym.

Miksujemy na niskich obrotach. Następnie dolewamy whisky (procenty z whisky znikną pod wpływem pieczenia) i stopniowo olej. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do momentu połączenia się składników. Wylewamy do dużej blaszki ok. 40 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 175 stopniach Celsjusza ok. 30-40 min do tzw. suchego patyczka.

Z ciasta wykrawamy kółka mniejsze niż średnica butelki. Śmietanę, ser, mascarpone i syrop z koli ubijamy na sztywno. Wyciskamy trochę kremu na dno butelki i układamy wiśnie, ciasto, krem, wiśnie, ciasto...tak samo robimy z górą butelki. Później przecinamy butelkę i ją zdejmujemy z czekolady. Całość składamy i miejsce cięcia smarujemy czekoladą. Przyklejamy etykietę.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
U mnie w stanadrowej formie! Następnym razem spróbuję w wersji w butelce