Tort czekoladowy zamknięty w czekoladowej butelce
Opis wykonania
Tort, który zaskakuje smakiem i samym wyglądem.
Przecinamy butelkę na 2 części na środku miejsca na etykietę. Napój wlewamy do garnka,gotujemy redukując całość do momentu,aż uzyskamy ok 100 ml gęstego syropu.500 g czekolady rozpuszczamy i wlewamy ją do 2 części butelki. Pokrywamy nią dokładnie wszystkie ścianki.Zostawiamy do stwardnienia.60 g ciemnej czekolady przekładamy do miski,dodajemy kakao i zalewamy gorącą wodą.Dokładnie mieszamy,jak wystygnie dodajemy jajka i żółtka,cukier z cukrem waniliowym.Miksujemy na niskich obrotach.Następnie dolewamy whisky* i stopniowo olej,wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do momentu połączenia się składników.Wylewamy do dużej blaszki ok 40 cm/25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 175 st ok 30-40 min do tzw suchego patyczka.Z ciasta wykrawamy kółka mniejsze niż średnica butelki.Śmietanę ser mascarpone i syrop "kolowy" ubijamy na sztywno.Wyciskamy trochę kremu na dno butelki i układamy wiśnie,ciasto,krem,wiśnie,ciasto...tak samo robimy z górą butelki.Później przecinamy butelkę i ją zdejmujemy z czekolady.Całość składamy i miejsce cięcia smarujemy czekoladą.Przyklejamy etykietę. * % z whisky znikną po wpływem pieczenia