Tort czekoladowy zamknięty w czekoladowej butelce
4 porcje
Średnie
Składniki
Tort czekoladowy zamknięty w czekoladowej butelce
Tort czekoladowy zamknięty w czekoladowej butelce
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przecinamy butelkę na 2 części i na środku miejsca na etykietę. Napój wlewamy do garnka, gotujemy, redukując całość do momentu, aż uzyskamy ok 100 ml gęstego syropu. 500 g czekolady rozpuszczamy i wlewamy ją do 2 części butelki. Pokrywamy nią dokładnie wszystkie ścianki. Zostawiamy do stwardnienia. 60 g ciemnej czekolady przekładamy do miski, dodajemy kakao i zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, jak wystygnie, dodajemy jajka i żółtka, cukier z cukrem waniliowym.
Miksujemy na niskich obrotach. Następnie dolewamy whisky (procenty z whisky znikną pod wpływem pieczenia) i stopniowo olej. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do momentu połączenia się składników. Wylewamy do dużej blaszki ok. 40 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 175 stopniach Celsjusza ok. 30-40 min do tzw. suchego patyczka.
Z ciasta wykrawamy kółka mniejsze niż średnica butelki. Śmietanę, ser, mascarpone i syrop z koli ubijamy na sztywno. Wyciskamy trochę kremu na dno butelki i układamy wiśnie, ciasto, krem, wiśnie, ciasto...tak samo robimy z górą butelki. Później przecinamy butelkę i ją zdejmujemy z czekolady. Całość składamy i miejsce cięcia smarujemy czekoladą. Przyklejamy etykietę.
Komentarze