Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Tort czekoladowy zamknięty w czekoladowej butelce

Tort czekoladowy zamknięty w czekoladowej butelce
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tort, który zaskakuje smakiem i samym wyglądem.

Składniki

500 g czekolada deserowa/mleczna
1 l napój typu kola
60 g gorzka czekolada
125 g gorzkie ciemne kakao
240 ml gorąca woda
240 ml olej rzepakowy/słonecznikowy
250 g cukier
3 szt. jajka
2 szt. żółtka surowe
1 szt. cukier waniliowy
50 ml whisky
150 g mąka pszenna
1 łyżka sól
1 łyżeczka proszek do pieczenia
400 ml śmietana 30/36%
250 g ser mascarpone
1 szt. pusta butelka po napoju 1,5l

Opis wykonania

Przecinamy butelkę na 2 części na środku miejsca na etykietę. Napój wlewamy do garnka,gotujemy redukując całość do momentu,aż uzyskamy ok 100 ml gęstego syropu.500 g czekolady rozpuszczamy i wlewamy ją do 2 części butelki. Pokrywamy nią dokładnie wszystkie ścianki.Zostawiamy do stwardnienia.60 g ciemnej czekolady przekładamy do miski,dodajemy kakao i zalewamy gorącą wodą.Dokładnie mieszamy,jak wystygnie dodajemy jajka i żółtka,cukier z cukrem waniliowym.Miksujemy na niskich obrotach.Następnie dolewamy whisky* i stopniowo olej,wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do momentu połączenia się składników.Wylewamy do dużej blaszki ok 40 cm/25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 175 st ok 30-40 min do tzw suchego patyczka.Z ciasta wykrawamy kółka mniejsze niż średnica butelki.Śmietanę ser mascarpone i syrop "kolowy" ubijamy na sztywno.Wyciskamy trochę kremu na dno butelki i układamy wiśnie,ciasto,krem,wiśnie,ciasto...tak samo robimy z górą butelki.Później przecinamy butelkę i ją zdejmujemy z czekolady.Całość składamy i miejsce cięcia smarujemy czekoladą.Przyklejamy etykietę. * % z whisky znikną po wpływem pieczenia

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych