Kuchnia pełna aromatu!
Viva l'italia! Viva świeże zioła! Kuchnia włoska jest pełna aromatu świeżych liści bazylii, oregano, estragonu czy rozmarynu. Włosi często sięgają także po tymianek, liść laurowy i szałwię.
Kuchnia francuska kojarzy nam się z wyrafinowanymi daniami, ale tak naprawdę wszystko zaczyna się od prostych składników. Bardzo ważne są w niej przyprawy – czosnek, tymianek, rozmaryn, cząber, estragon, bazylia, zioła prowansalskie – to one są sekretem smaku mięs, pasztetów i innych specjałów kuchni francuskiej.
Kuchnia indyjska pachnie i smakuje oszałamiająco, a to właśnie za sprawą używanych w niej przypraw. Chilli, cynamon, kolendra, kurkuma – to mieszanka, która przenosi nas na indyjskie ulice. Z Indii pochodzi też najdroższa przyprawa świata, czyli szafran.
Egzotyczne smaki i zapachy odnajdziemy również w kuchni tajskiej. Jeśli chcesz przenieść jej aromat do swojej kuchni używaj kuminu, tajskiej bazylii, kardamonu, trawy cytrynowej i limonki kafir. Ważnym elementem kuchni tajskiej jest także dobrze nam znany czosnek.
Z Tajlandii przenosimy do Meksyku – charakteru kuchni meksykańskiej dodają chilli, kolendra, cynamon, czosnek i oregano.
No i najlepsze na koniec – kuchnia polska! Wszyscy znamy te smaki i aromaty, ale przypominamy najważniejsze przyprawy rodzimej kuchni. Lubczyk, jałowiec, estragon, kminek, pietruszka, ziele angielskie – te zioła dodadzą charakteru każdej potrawie!
POBIERZ INFOGRAFIKĘ