Jak smażyć grzyby?
Grzyby to prawdziwy skarb natury, a ich smażenie to sztuka, którą warto opanować. Zobacz nasz poradnik, który pomoże Ci odkryć tajniki smażenia różnych grzybów. Dowiesz się, jak usmażyć kanie, smażyć rydze, boczniaki, a także jak przygotować kurki na maśle. Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak długo smażyć grzyby leśne, czy ile czasu powinieneś poświęcić na podgrzybki? Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z kuchnią, ten artykuł dostarczy Ci mnóstwo praktycznych wskazówek i inspiracji.
Jak przygotować grzyby do smażenia?
W pierwszym kroku wybierz egzemplarze grzybów, które wyglądają na zdrowe. Następnie oczyść wybrane skarby lasu z ziemi i innych zanieczyszczeń. Potem opłucz je pod bieżącą wodą i osusz, używając papierowych ręczników. Wielbiciele grzybów często zastanawiają się, czy trzeba ugotować je przed smażeniem. Odpowiedź jest twierdząca, jeśli nie będą duszone.
Grzyby leśne, za sprawą wielocukru nazywanego chityną, nie są łatwo strawiane, dlatego warto ugotować je przed rozpoczęciem procesu smażenia. W ten sposób czas obróbki termicznej będzie odpowiednio długi, a kurki, kanie czy rydze nie okażą się surowe w środku. Możesz więc albo gotować je przez ok. 20 minut od momentu, w którym woda zawrze albo zblanszować grzyby.
Później przystąp już do smażenia. Na rozgrzaną patelnią wrzuć masło lub wlej olej i smaż grzyby. Jeśli masz do czynienia z dużymi grzybami, np. boczniakami czy rydzami, przed smażeniem pokrój je.
- Jak długo smażyć grzyby leśne? Do momentu, w którym będą miękkie i brązowe.
- A czy można smażyć mrożone grzyby? Można, ale nie jest to obowiązkowe, ponieważ wydłuża czas smażenia. Dzieje się tak dlatego, że w grzybach została zgromadzona duża ilość wody.
Na czym najlepiej smażyć grzyby? Masło czy olej?
Oba produkty sprawdzą się w tej roli wyśmienicie. Wiele zależy od osobistych preferencji – dla wielbicieli maślanego smaku wybór będzie oczywisty. Warto jednak pamiętać też o tzw. punkcie dymienia, czyli temperaturze, w której tłuszcz traci już swoje właściwości odżywcze, a nawet zaczyna być szkodliwy i psuje smak potrawy. Olej ma wyższą temperaturę dymienia niż masło. Jaki z tego wniosek? W przypadku pewnych gatunków grzybów (do tej kategorii należą m.in. kanie, rydze i prawdziwki), których obróbka cieplna powinna być najdłuższa, lepiej sprawdzi się olej.
Lubisz smak masła i nie wyobrażasz sobie smażenia grzybów bez niego? Możesz zrobić dwie rzeczy:
- dodać odrobinę masła do większej ilości oleju i rozpocząć smażenie;
- wrzucić masło na patelnię już pod koniec smażenia grzybów na oleju.
W obu przypadkach grzyby będą doskonale wysmażone, a przy tym zyskają maślany posmak.
Jakie grzyby nadają się do smażenia?
Zanim przejdziemy do odpowiedzi na pytanie, jak usmażyć grzyby, dowiedzmy się najpierw, jakie grzyby można smażyć. Do takich gatunków należą:
- kanie,
- rydze,
- kurki,
- boczniaki,
- podgrzybki
- czy borowiki.
Jak usmażyć kanie?
Smażone kanie to potrawa, która cieszy się dużą popularnością. Jeśli chcesz usmażyć grzyby, smaż je przez 10–12 minut na patelni rozgrzanej na średniej wielkości ogniu. Alternatywą dla smażenia na patelni będzie pieczenie kani w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20–25 minut. Smażenie kani na grillu zajmie z kolei 10 minut. Ten rodzaj pieczarki smakuje wspaniale samodzielnie, ale także jako dodatek do pieczywa lub domowych frytek.
Sposoby na smażenie rydzy
Jak długo smażyć rydze? 15–20 minut spędzonych przez te grzyby na patelni w zupełności wystarczy, by stały się brązowe i miękkie – a więc gotowe do spożycia. Oczywiście możesz je również upiec w piekarniku lub zgrillować. Nie zapomnij ich wcześniej pokroić. Rydze sprawdzą się wyśmienicie jako dodatek do sosów oraz mięs. Zjesz je także ze smakiem razem z makaronem, risotto, a nawet na pizzy.
Jak smażyć kurki?
Jak długo smażyć kurki? Są to grzyby o raczej małych rozmiarach, dlatego nie musisz kroić ich przed smażeniem. Wystarczy, że umieścisz je na patelni z tłuszczem i przesmażysz przez 5–7 minut. Kurki wykorzystasz do zrobienia zupy kurkowej, pysznego sosu grzybowego czy samodzielnego przysmaku, dodając jedynie cebulę i czosnek.
Smażone boczniaki – jak przyrządzić na patelni?
Jak usmażyć boczniaki? Czas potrzebny do usmażenia tego gatunku grzybów na patelni wynosi 7–10 minut. Marzysz o przekąszeniu czegoś chrupkiego? Usmaż boczniaki z dużą ilością soli, która wyciągnie z nich i tak niewielkie ilości wody. Z kolei na jesienne i zimowe chłody odpowiednia będzie zupa krem z boczniaków.
Grzyby smażone nie mają już przed Tobą tajemnic! Udanego grzybobrania!