Kurkuma i jej właściwości zdrowotne
Kurkuma posiada wyjątkowe walory smakowe, intensywny, żółty kolor oraz mnóstwo zastosowań kulinarnych. Przyprawa posiada korzenny smak i aromat, nadaje potrawom nieco ostrości. Ma działanie rozgrzewające. Stosuje się ją jako dodatek do curry, dań mięsnych, ryb, owoców morza, zup. Świetnie sprawdza się również jako składnik wielu dań z dużą ilością ryżu, warzyw czy roślin strączkowych np. soczewicy. Poza swoim cudownym smakiem i aromatem zawiera liczne związki o silnych właściwościach leczniczych.
Jakie są właściwości zdrowotne kurkumy?
-
Kurkumina, która jest głównym, aktywnym składnikiem kurkumy, posiada silne działanie przeciwzapalne (porównywalne nawet do niektórych leków) i jest bardzo mocnym przeciwutleniaczem (neutralizuje wolne rodniki).
-
Kurkumina posiada właściwości, które zmniejszają ryzyko chorób serca.
-
Wykazuje właściwości antynowotworowe. Jest przydatna w profilaktyce i leczeniu wielu nowotworów.
-
Kurkuma wspomaga pracę mózgu. Może zapobiec Alzheimerowi.
-
Kurkuma obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi.
-
Przyprawa wzmacnia odporność organizmu i zwalcza infekcje bakteryjne oraz wirusowe.
-
Ma działanie odchudzające – przyspiesza trawienie, wspomaga metabolizm i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Kurkuma wykazuje właściwości żółciopędne, pobudza wydzielanie gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, działa łagodnie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne.