Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kurkuma i jej właściwości zdrowotne

Kurkuma i jej właściwości zdrowotne
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jakie są właściwości zdrowotne kurkumy?

Kurkuma posiada wyjątkowe walory smakowe, intensywny, żółty kolor oraz mnóstwo zastosowań kulinarnych. Przyprawa posiada korzenny smak i aromat, nadaje potrawom nieco ostrości. Ma działanie rozgrzewające. Stosuje się ją jako dodatek do curry, dań mięsnych, ryb, owoców morza, zup. Świetnie sprawdza się również jako składnik wielu dań z dużą ilością ryżu, warzyw czy roślin strączkowych np. soczewicy. Poza swoim cudownym smakiem i aromatem  zawiera liczne związki o silnych właściwościach leczniczych.

Jakie są właściwości zdrowotne kurkumy?

  • Kurkumina, która jest głównym, aktywnym składnikiem kurkumy, posiada silne działanie przeciwzapalne (porównywalne nawet do niektórych leków) i jest bardzo mocnym przeciwutleniaczem (neutralizuje wolne rodniki).

  • Kurkumina posiada właściwości, które zmniejszają ryzyko chorób serca.

  • Wykazuje właściwości antynowotworowe. Jest przydatna w profilaktyce i leczeniu wielu nowotworów.

  • Kurkuma wspomaga pracę mózgu. Może zapobiec Alzheimerowi.

  • Kurkuma obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi.

  • Przyprawa wzmacnia odporność organizmu i zwalcza infekcje bakteryjne oraz wirusowe.

  • Ma działanie odchudzające –  przyspiesza trawienie, wspomaga metabolizm i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Kurkuma wykazuje właściwości żółciopędne, pobudza wydzielanie gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, działa łagodnie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne.