12 tradycyjnych potraw wigilijnych na polskim stole
Na wigilijnym stole goszczą tradycyjne potrawy. W zależności od regionu, tradycji rodzinnych świąteczne menu jest różne. Istnieją takie pozycje świątecznego menu, które zna każdy. Są to:
-
Barszcz czerwony to klasyka wigilijnego stołu. W niektórych domach przygotowany jest na zakwasie. Najczęściej podawany w towarzystwie uszek, pasztecików z kapustą i grzybami czy fasoli Jaś, która jest składnikiem barszczu serwowanego na Podhalu.
-
Zupa grzybowa jest obok barszczu najpopularniejszą zupą serwowaną na wigilijnym stole. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez niej, ale też sporo gospodyń nie zna jej w ogóle. Tradycyjnie podaje się tę zupę z łazankami.
-
Karp smażony jest niewątpliwie wigilijnym daniem. Ciekawą alternatywą jest karp w galarecie lub karp po żydowsku.
-
Wigilijna zupa rybna to esencjonalny wywar przygotowany na bazie niewykorzystanych części karpia - głowy, ogona, płetw.
-
Kapusta z grzybami także znajduje się na liście świątecznych potraw. Można ją wzbogacić o żurawinę, suszone śliwki czy rodzynki.
-
Kapusta z grochem to bardzo sycące i smaczne danie, które każdy przygotowuje na swój własny sposób, uzupełniając nawet o dodatkowe składniki takie jak: suszone grzyby, rodzynki czy ziemniaki.
-
Pierogi z suszonymi śliwkami to także popularny świąteczny przysmak. Pierogi w wersji na słodko goszczą w wielu domach podczas świąt.
-
Pierogi z grzybami podawane jako samodzielne danie lub jako dodatek do barszczu.
-
Kompot z suszonych śliwek jest bardzo smacznym uzupełnieniem świątecznych posiłków. Wiem, że nie wszyscy za nim przepadają, ze względu na jego specyficzny smak i zapach. U mnie pozycja obowiązkowa.
-
Makówki to świąteczny deser, który gości w wielu śląskich domach. Podstawowym składnikiem tego deseru jest dobrej jakości mak, bułki pszenne lub chałka, mleko oraz bakalie.
-
Kutia czyli najbardziej bożonarodzeniowy deser zza wschodniej granicy. Główne składniki to pszenica i mak, a do tego ulubione bakalie.
-
Moczka to śląska, słodka potrawa piernikowa z dużą ilością bakalii.