Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Łatwe obieranie i łuskanie orzechów – sprawdzone sposoby

Łatwe obieranie i łuskanie orzechów – sprawdzone sposoby
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Dlaczego warto obierać orzechy?
  2. Jak łuskać i obierać orzechy laskowe?
  3. Jak szybko i łatwo rozłupać orzechy włoskie?
  4. Jak obierać orzechy włoskie ze skórki?

Orzechy to jedne z najcenniejszych pod względem zawartości witamin i minerałów, a także składników odżywczych produktów, które możemy spotkać w naszej kuchni. Oprócz tego, że mają właściwości prozdrowotne, orzechy stanowią również wspaniały dodatek do różnego rodzaju dań, zarówno deserowych, jak i wytrawnych. Świetnie sprawdzają się ponadto jako sycąca i smaczna przekąska. Często jednak przy ich wykorzystaniu napotykamy problem, jakim jest twarda łupina i wewnętrzna skórka, chroniące cenny miąższ. Jak obierać orzechy laskowe i orzechy włoskie? Czy obrane orzechy muszą być przechowywane inaczej niż te w łupinach?

Dlaczego warto obierać orzechy?

Większość orzechów oprócz twardej łupiny ma jeszcze charakterystyczną, cienką brązową skórkę, która może nadawać im lekko gorzkawy posmak. Gdy chcemy więc wykorzystać orzechy w określonych przepisach, warto ją usunąć. Jeżeli jednak ten akcent nam nie przeszkadza, bez obaw można zjadać orzechy ze skórką, bowiem w niej również zawarte są cenne składniki, między innymi duże ilości antyoksydantów.

Czytaj także: Migdały, orzechy i goryczka – jak się jej pozbyć?

Jak łuskać i obierać orzechy laskowe?

Orzechy laskowe to jeden z najczęściej wykorzystywanych w przypadku ciast i deserów rodzaj orzechów. Oprócz tego stanowią doskonały dodatek do musli czy bakaliowych mieszanek. By jednak móc je wykorzystać, należy najpierw pozbyć się twardej łupiny. Jak łuskać orzechy laskowe? Wystarczy namoczyć je przez chwilę w wodzie, a następnie wrzucić na gorącą patelnię. Po chwili skorupki same zaczną pękać, a my będziemy mogli bez problemu wydobyć z nich cenny środek.

Nie wiesz, co zrobić z orzechami? Zobacz koniecznie nasze przepisy z kategorii: Orzechy laskowe

Prażenie orzechów laskowych w piekarniku

Orzechy laskowe możemy również uprażyć w piekarniku. To także doskonały sposób na to, jak obierać orzechy laskowe. Wystarczy, że blachę do pieczenia wyłożymy papierem i rozsypiemy na niej orzechy w łupinkach. Następnie umieszczamy je w rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku na około 10 minut. W tym czasie nie tylko skorupka, ale również znajdująca się pod nią skórka powinna popękać. Po ostudzeniu orzechów i wyjęciu ich z łupiny umieszczamy je na ścierce lub ręczniku papierowym i pocieramy. Dzięki temu w krótkim czasie uzyskamy czyste, gotowe do użycia orzechy.

Szukasz sprzętu AGD do swojej kuchni? Koniecznie sprawdź piekarniki Bosch!

Prażenie orzechów laskowych na patelni

Prażenie orzechów laskowych to doskonały sposób nie tylko na szybsze pozbycie się goryczkowej skórki, ale również wydobycie i spotęgowanie ich orzechowego smaku. Łuskane orzechy laskowe wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię (tu już nie potrzebujemy namaczania) i prażymy tak długo, aż skórka zacznie pękać. Następnie wysypujemy je na ściereczkę lub ręcznik kuchenny i pocieramy delikatnie. Skórka powinna bez problemu oddzielić się od orzechów.

Sprawdź przepisy z orzechami laskowymi: Do czego wykorzystać orzechy laskowe? Przepisy na desery i dania z orzechami

Jak szybko i łatwo rozłupać orzechy włoskie?

Innym naszym rodzimym gatunkiem orzechów, również szeroko wykorzystywanym, są orzechy włoskie. W sklepach możemy dostać oczywiście już orzechy włoskie łuskane, a niejednokrotnie nawet mielone orzechy, jednak to te samodzielnie zebrane lub kupione w łupinach stanowią najcenniejsze źródło składników odżywczych. Skorupka orzecha włoskiego należy jednak do jednych z najtwardszych, dlatego usunięcie jej często nastręcza nam sporo problemów. Jak łatwo łuskać orzechy włoskie? Najpopularniejszym patentem jest oczywiście dziadek do orzechów, czyli specjalna maszyna do obierania orzechów, która miażdży łupinkę, nie naruszając cennej zawartości.

Innym sposobem jest wykorzystanie małego nożyka z ostrą końcówką. Łupina orzecha włoskiego składa się bowiem z dwóch połączonych ze sobą części. Umieszczony pomiędzy nimi koniec noża działa jak klin, rozłamując ją na pół. W tym przypadku jednak trzeba zachować ostrożność, by nie uszkodzić owoców orzecha.

Jeżeli orzechy zamierzamy od razu po rozłupaniu wykorzystać do przygotowania innych potraw, możemy lekko zagotować je w gorącej wodzie. Skorupka wtedy zmięknie i łatwiej będzie ją rozłupać czy też podważyć nożykiem.

Zobacz ciekawe przepisy na dania z orzechami włoskimi!

Jak obierać orzechy włoskie ze skórki?

Orzechy włoskie łuskane mają oczywiście mimo wszystko brązową, lekko gorzkawą skórkę, którą warto usunąć przed ich dalszym wykorzystaniem. Niestety dość mocno do nich przylega, co wiąże się z pewnymi problemami przy jej usunięciu. Jest jednak pewien sposób na obieranie orzechów włoskich ze skórki, a właściwie nawet dwa.

Pierwszy patent na to, jak obierać orzechy włoskie ze skórki, to gotowanie ich w gorącej wodzie przez około pół godziny. W tym czasie skórka na tyle zmięknie, że po ostudzeniu łatwo oddziela się od miąższu. Drugi to uprażenie łuskanych orzechów włoskich w piekarniku lub na patelni – w ten sam sposób co w przypadku orzechów laskowych.