Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Masa cukrowa z pianek.

Masa cukrowa z pianek.
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Do garnka nalej ciut gorącej wody i wrzuć kilka pianek. Na małym ogniu cały czas mieszaj do rozpuszczenia pianek. Następnie wsypuj cukier puder (cały czas mieszaj) aż masa zgęstnieje (gęstość mniej więcej budyniu). Nie może się masa przypalić! Następnie przełóż masę do miski lub na stolnicę i dosypuj cukier puder, ugniataj do momentu aż przestanie wchłaniać cukier. Gotową masę możesz rozwałkować i udekorować np. tort (najpierw posmarowany jakimś kremem, ale nie z dodatkiem śmietany w żadnej postaci - gdyż masa cukrowa się rozluźni) lub wycinać elementy foremką. Masa nie nadaje się do zamrożenia.