Jak zrobić dekoracje z czekolady na tort?
Coraz więcej z nas decyduje się na samodzielne przygotowywanie wypieków na różnego rodzaju uroczystości. Jednym z najważniejszych i najbardziej okazałym jest oczywiście tort, który zazwyczaj towarzyszy nam przy świętowaniu urodzin czy imienin, ale również Chrztu świętego, Komunii czy rocznicy ślubu.
Jednymi z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych dekoracji, jakimi możemy ozdobić nasz wypiek są ozdoby z czekolady. Jakie są najbardziej popularne czekoladowe ozdoby na tort, które można samodzielnie przygotować w domu i to bez posiadania specjalnych umiejętności?
Zobacz sprawdzony przepis na tort: Tort
O czym należy pamiętać robiąc ozdoby z czekolady?
Samodzielnie przygotowane ozdoby z czekolady na tort to nie tylko efektowna dekoracja, ale również okazja do doskonałej zabawy i puszczenia wodzy swojej wyobraźni. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane zadanie, jednak by można było świętować sukces należy pamiętać o kilku istotnych szczegółach.
Wybierz dobrą czekoladę!
Podstawowym składnikiem, który będzie nam niezbędny do przygotowania dekoracji jest oczywiście czekolada. By czekoladowe ozdoby na tort czy inny deser nie tylko pięknie się prezentowały, ale również dobrze smakowały, należy do ich przygotowania wybrać odpowiedniej jakości czekoladę. W zależności od wymyślonej koncepcji i naszych preferencji smakowych możemy postawić na białą lub mleczną czekoladę. Jeżeli chcemy uzyskać ciemne, wyraziste kształty, o nieco bardziej wytrawnym smaku, postawmy na czekoladę gorzką, o jak najwyższej (minimum 50%) zawartości kakao.
Czas chłodzenia czekolady
Rozpuszczoną czekoladę, z której chcemy uformować dekoracje na tort należy odpowiednio schłodzić. Jednak tak naprawdę nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ile trzymać czekoladę by uzyskała ona odpowiednią konsystencję i plastyczność. Dużo zależy od temperatury chłodzenia oraz indywidualnych właściwości samej czekolady. Najlepiej więc regularnie jej doglądać i sprawdzać jej konsystencję. Trzymana za krótko będzie zbyt mało plastyczna i zacznie praktycznie natychmiast topić się nam w rękach, z kolei zbyt długo będzie twarda i również uniemożliwi nam formowanie wymarzonych kształtów.
Dobra lodówka? Sprawdź modele od Bosch: Chłodziarko-zamrażarki Bosch
Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej
Czekoladę do przygotowania dekoracji najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej. Czym jest kąpiel wodna i jak ją przygotować? To nic innego jak umieszczona w garnku woda, na który nakładamy miskę z połamaną na kawałki czekoladą, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Para wodna będzie nam delikatnie ogrzewać naczynie z czekoladą i prowadzić do jej rozpuszczenia, bez ryzyka przypalenia.
Zwróćmy uwagę na to, by dno miski nie dotykało lustra wody (podniesie się ono nieznacznie, gdy woda zacznie wrzeć), a samo wnętrze miski było suche – pozwoli to uniknąć rozwarstwienia czekolady.
Przygotować akcesoria do wycinania ozdób
Zanim rozpoczniemy pracę warto zastanowić się, jakie ozdoby chcemy przygotować i skompletować przybory, które ułatwią nam pracę. Podstawowymi akcesoriami, które będą nam niezbędne do pracy to folia spożywcza (na nią będziemy wylewać gorącą czekoladę) i szeroki nóż, którym będziemy zdejmować ostudzone ozdoby. Wśród innych przydatnych do tworzenia dekoracji z czekolady gadżetów znajdą się:
• szpryca z tylką (lub strzykawka) – za pomocą których będziemy formować wzorki,
• wykałaczki,
• metalowe obręcze,
• mały ostry nóż,
• gotowe szablony (np. do kwiatów czy literek).
Pracować w rękawiczkach jednorazowych
Jedną z podstawowych rzeczy, o których musimy pamiętać, jeżeli chcemy, by nasze ozdoby z czekolady na tort prezentowały się naprawdę pięknie, są jednorazowe rękawiczki. Ich założenie na każdym etapie pracy, a zwłaszcza przy obróbce plastycznej czekolady, pozwoli nam uniknąć odciśnięcia się na niej odcisków palców.
Najpopularniejsze ozdoby z czekolady na tort
Z czekolady możemy wyczarować tak naprawdę wszystko, począwszy od fantazyjnych esów floresów, przez trójwymiarowe konstrukcje takie jak kwiaty czy motylki. Dla początkujących cukierników jednak podpowiadamy, jakie są najprostsze dekoracje z czekolady na tort, które bez problemu możemy przygotować w domu.
Płatki z czekolady na tort
By samodzielnie wykonać czekoladowe płatki na tort, wystarczy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę wylać na płaską (w miarę możliwości schłodzoną) powierzchnię, wyłożoną folią spożywczą. Pojedyncze, niewielkie porcje wylewamy i rozsmarowujemy szpachelką, zmieniając kąt nachylenia i długość posunięcia w zależności od kształtu i grubości jakie chcemy uzyskać.
Następnie pozostawiamy czekoladę do ostygnięcia i dużym, płaskim nożem podważamy gotowe płatki czekolady.
Czekoladowe ozdoby ze szprycy
Jak zrobić dekoracje na tort z czekolady o nieforemnych kształtach? Najprostszym rozwiązaniem jest szpryca, rękaw cukierniczy lub w ostateczności strzykawka z okrągłym zakończeniem. Wlewamy do niej płynną dzięki kąpieli wodnej czekoladę. Następnie, na rozpiętą na płaskiej powierzchni folię spożywczą wyciskamy czekoladę, formując dowolnie wybrane kształty (zawijasy, kwiaty, gwiazdki a nawet napisy). Całość pozostawiamy do zastygnięcia i podobnie jak w innych przypadkach podważamy następnie delikatnie płaskim, dużym nożem.
Czekoladowe litery, cyfry, napisy na tort
Popularnym rozwiązaniem często stosowanym przy szczególnych okazjach są cyfry i litery z czekolady, z których później możemy ułożyć na torcie wybrany napis, jak np. imię solenizanta czy symboliczne życzenia. Bez problemu można poszczególne literki, a nawet całe napisy wykonać samodzielnie w domu. Potrzebne do tego będą albo specjalne szablony, które wypełniamy rozpuszczoną czekoladą i czekamy na ostygnięcie (literki i cyfry przygotowane w ten sposób są równej wielkości i grubości) albo rękaw cukierniczy, który pozwoli nam na przygotowanie napisu w wersji odręcznej.
Czekoladowe liście na tort
Marzą Ci się czekoladowe liście na torcie? To również nic trudnego! Wystarczy, że zbierzesz w trakcie spaceru listki o wybranym wzorze i rozmiarze, które będą bazą do przygotowania ich czekoladowej wersji. Umyj je dokładnie, osusz i rozłóż na płaskiej powierzchni. Następnie przy pomocy pędzelka posmaruj je czekoladą i pozostaw do zastygnięcia. Gdy będą mocno schłodzone, bez problemu oddzielisz prawdziwe liście od masy czekoladowej.
Innym sposobem na ich przygotowanie jest rozprowadzenie czekolady za pomocą szpachelki na folii spożywczej i pozostawienie do częściowego zastygnięcia. Gdy czekolada będzie już miała stałą konsystencję, ale wciąż będzie plastyczna, należy w niej odbić wzór liścia i za pomocą ostrego noża lub wykałaczki wykroić jego obrys. Tak przygotowaną dekorację z czekolady pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia i przy pomocy noża podważamy