Dyniowe kulki na Halloween
12 porcje
60 min
Łatwe
Pomarańczowe ciastka w kształcie dyni idealne na Halloween.
Składniki
200 g płatków owsianych
1 szklanka puree z dyni
1 szklanka miodu
2 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki masła
Szczypta cynamonu
3 żółtka
1 pomarańcza na sok
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek cukru
3 łyżki masła
½ łyżeczki żelatyny
Dyniowe kulki na Halloween
Dyniowe kulki na Halloween
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przekąski idealne na imprezę z okazji Halloween.
Opis przygotowania:
- Pomarańczę sparz wrzatkiem a następnie zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
- W garnku podgrzej sok, skórkę, żelatynę, żółtka i cukier. Gdy pojawią się bąbelki mieszaj całość nieustannie i podgrzewaj na małym ogniu ok. 10 minut aż zacznie gęstnieć.
- Następnie odcedź przez sitko w celu usunięcia miąższu oraz skórki. Do ciepłej mieszanki dodawaj małe kawałki masła cały czas mieszając aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Całość odstaw do przestudzenia.
- Puree, miód, masło, migdały oraz cynamon podgrzej w garnku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 1-2 minuty. Po zdjęciu z ognia dodaj płatki owsiane i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. Gdy masa nie będzie parzyć rąk, formuj kulki przypominające dynie i nabijaj je na patyczki.
- Włóż kulki do lodówki. Gdy polewa zacznie tężeć, wyciągnij kulki z lodówki i polej je polewą. Aby warstwa polewy była grubsza i w bardziej intensywnym kolorze, polewaj kulki kilkukrotnie, w przerwach wsadzając je do lodówki. Dynie możesz przyozdobić na np. kształt duszków za pomocą gotowej masy cukrowej.
TIP
- Puree z dyni to ugotowana i zmiksowana dynia z dodatkiem wanilii.
- Masło możesz zamienić na olej roślinny, a żelatynę na agar.
TIP TECHNICZNY
- Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania ciasteczek dyniowych skorzystaj z niskich poziomów mocy: 1-3.
Komentarze