Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pomarańczowe ciastka w kształcie dyni idealne na Halloween.

Składniki

200 g płatków owsianych
1 szklanka puree z dyni
1 szklanka miodu
2 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki masła
Szczypta cynamonu
3 żółtka
1 pomarańcza na sok
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek cukru
3 łyżki masła
½ łyżeczki żelatyny

Opis wykonania

Przekąski idealne na imprezę z okazji Halloween.

Opis przygotowania:

  1. Pomarańczę sparz wrzatkiem a następnie zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
  2. W garnku podgrzej sok, skórkę, żelatynę, żółtka i cukier. Gdy pojawią się bąbelki mieszaj całość nieustannie i podgrzewaj na małym ogniu ok. 10 minut aż zacznie gęstnieć.
  3. Następnie odcedź przez sitko w celu usunięcia miąższu oraz skórki. Do ciepłej mieszanki dodawaj małe kawałki masła cały czas mieszając aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Całość odstaw do przestudzenia.
  4. Puree, miód, masło, migdały oraz cynamon podgrzej w garnku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 1-2 minuty. Po zdjęciu z ognia dodaj płatki owsiane i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. Gdy masa nie będzie parzyć rąk, formuj kulki przypominające dynie i nabijaj je na patyczki.
  5. Włóż kulki do lodówki. Gdy polewa zacznie tężeć, wyciągnij kulki z lodówki i polej je polewą. Aby warstwa polewy była grubsza i w bardziej intensywnym kolorze, polewaj kulki kilkukrotnie, w przerwach wsadzając je do lodówki. Dynie możesz przyozdobić na np. kształt duszków za pomocą gotowej masy cukrowej.

TIP

  • Puree z dyni to ugotowana i zmiksowana dynia z dodatkiem wanilii.
  • Masło możesz zamienić na olej roślinny, a żelatynę na agar.

TIP TECHNICZNY

  • Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania ciasteczek dyniowych skorzystaj z niskich poziomów mocy: 1-3.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych