Sprawdzony przepis na miękkie pierniczki
Jeśli szukaliście sprawdzonego przepisu na miękkie pierniczki, nie szukajcie dalej! Ten przepis na pulchne, piernikowe ciasteczka to idealne połączenie słodyczy i pikanterii, z cudownie miękką teksturą, która nie wymaga leżakowania. To idealny smakołyk na specjalne okazje lub do delektowania się nim podczas przytulnych zimowych dni. Ten przepis jest nie tylko łatwy do wykonania, ale także wykorzystuje proste składniki, które można znaleźć w większości spiżarni. Więc jeśli jesteś gotowy, aby rozkoszować się pysznymi pierniczkami, zacznijmy!
Składniki potrzebne do wykonania miękkich pierniczków
Nasze pierniczki będą składały się zarówno z tradycyjnych składników, ale też z jednego sekretnego, który sprawi, że nasz wypiek będzie pyszny i miękki. Lista zakupów wygląda następująco: mąka, cukier, soda oczyszczona, masło, miód, jajka, przyprawia piernikowa, mleko, amoniak.
Ostatnia pozycja jest naszym sekretnym składnikiem. Dzięki niemu nie będziecie musieli czekać tygodnia, aby Wasze wypieki zmiękły. Amoniak z mlekiem sprawią, że wasze ciasteczka od razu będą miękkie!
Krok po kroku, jak zrobić miękkie pierniczki
Zacznijmy od przesiania dwóch szklanek mąki na przygotowaną wcześniej stolnicę. 2 łyżki miodu podgrzać i wymieszać – najlepiej nożem – z naszą mąką. Siekaj i równolegle dodawaj kakao (1/2 łyżki – opcjonalnie), 2/3 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki sody oraz 1 torebkę przypraw.
Gdy dobrze posiekacie wszystko, dodajcie jedno jajko oraz 2 łyżki masła. W międzyczasie podgrzejcie pół szklanki mleka tak, aby było ciepłe. Do mleka dodajcie 1 łyżeczkę amoniaku spożywczego. Całość wyrabiamy ręką przez 10 min, do uzyskania jednolitej masy.
Tak przygotowana masa może (noc w lodówce), ale nie musi leżakować, aby pierniczki wyszły miękkie. Dlatego też przystępujemy do dalszych czynności.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy naszą masę na grubość około 0,5cm. Następnie foremkami do pierniczków wycinamy wybrane przez nasz kształty.
Nasze ciasteczka przekładamy na blachę, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Uwaga – pierniczki powinny leżeć od siebie w odległości około 2 cm. Jeżeli nie będziemy ich dekorować, warto posmarować je roztrzepanym jajkiem, aby w piekarniku nabrały rumieńców.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na 10 minut.
Do swojej masy możecie dodać przeróżne dodatki, np. orzechy nerkowca. Zdecydowanie umilą smak tego pysznego deseru.
Zobacz: Jak przygotować orzechy do ciasta?
Miękkie pierniczki bez leżakowania
Dzięki dodaniu sekretnego składnika, którym jest amoniak, nie musimy czekać tygodnia, aż nasze ciasteczka zmiękną. Od razu po pieczeniu możemy cieszyć się ich pysznym, niepowtarzalnym smakiem.
Dodatkowo po upieczeniu możemy udekorować nasze pierniki – tutaj będzie ograniczała nas tylko wyobraźnia.
Nasze pierniczki mogą być nie tylko dekorowane, ale i być dekoracją – zarówno na stole, jak i na choince. Na pewno nadadzą odpowiedniego, świątecznego klimatu w naszym domu.
Zobacz: świąteczne dekoracje na stół.
Teraz już wiecie, jak przygotować pyszne miękkie pierniczki bez leżakowania. Smacznego!