Młody jęczmień
Młody jęczmień Stosuję go, ponieważ zawiera dużą ilość błonnika przez co powoduje uczucie sytości . Zawiera bardzo dużo witamin: - C, E, B1, B2, B6, beta-karoten, kwas foliowy i potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, cynk, krzem Pozytywnie wpływa na : - problemy z zaparciami, - oczyszczenie jelit z toksyn, wspomaga perystaltykę jelit, - wzmocnienie włosów i paznokci, ponieważ zawiera mangan, cynk i krzem, - wzmocnienie kości, ponieważ zawiera wapń, magnez i żelazo, - cerę, pomaga w zwalczaniu trądziku i problemów skórnych, działa przeciwzmarszczkowo, - odchudzanie, zawarty w nim chlorofil przyśpiesza metabolizm tłuszczów i obniża zły cholesterol we krwi, - cukrzyków, obniża poziom cukru we krwi, - naszą odporność, zdecydowanie ją wzmacnia. Stosuję go jako dodatek do zup, sosów, naleśników na słono. Można go pić 2 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem. Rozpuszczamy w letniej wodzie 1 łyżeczkę młodego jęczmienia. Dużo osób narzeka na smak, że jest ohydny. Faktycznie picie go nie należy do najprzyjemniejszych doznań .W smaku nie jest rewelacyjny :) dlatego ja wolę przemycać go w potrawach.