Owsianka - jak zrobić?
Zdarza Ci się rozgotować owsiankę? Nie smakuje Ci gdy ma zbyt wodnistą konsystencję lub gdy jest zbyt gęsta? Nie wiesz, jak inaczej ją przygotować? Wypróbuj nasze rozwiązania i pomysły.
W teorii przygotowanie owsianki jest bardzo proste. Wystarczą płatki owsiane, mleko lub jogurt, owoce i nasiona lub orzechy. Owsiankę można przygotować na kilka sposobów - gotując płatki, zalewając je wrzątkiem lub mieszając z mlekiem lub jogurtem. Zależy to od tego, jaką konsystencję płatków i całej owsianki wolisz.
Jak gotować owsiankę?
Czas gotowania płatków owsianych zależy od ich rodzaju. Płatki błyskawiczne gotuje się krócej niż górskie. Wodę zagotuj i dopiero gdy zacznie wrzeć wrzuć płatki. Zmniejsz płomień i gotuj do momentu aż będą miękkie. Aby płatki się nie przypaliły należy je mieszać co jakiś czas. W przypadku płatków górskich gotowanie będzie trwało około 15 minut. W przypadku płatków błyskawicznych wystarczy około 5-10 minut.
Wrzątek wystarczy
Jeśli lubisz delikatne płatki, ale ze zwartym środkiem możesz zalać płatki wrzątkiem lub ciepłym mlekiem. Wystarczy nalać do miseczki tyle, by woda lub mleko przykryły płatki. Następnie odstaw je na kilka minut, by płatki zmiękły i napęczniały. Jeśli wybierzesz płatki błyskawiczne wystarczą około 2 minuty. W przypadku płatków górskich możesz odczekać do 5 minut. Gdy płatki będą już miały odpowiednią konsystencję dodaj resztę mleka lub jogurt.
Owsianka na zimno
Owsianka nie musi być podawana na ciepło. Płatki możesz wymieszać z mlekiem lub jogurtem naturalnym wciągniętym prosto z lodówki. Płatki są wtedy twardsze, można je chrupać, a co najważniejsze mają więcej węglowodanów złożonych, które rozpadają się do prostych podczas gotowania, a co za tym idzie niski indeks glikemiczny. Innym sposobem na przygotowanie jest Wymieszaną owsiankę możesz odstawić do lodówki na kilka minut. Owsianka w lodówce może spędzić całą noc. Dzięki temu rano nie trzeba przygotowywać śniadania, wystarczy tylko wyjąć je z lodówki.
Do gotowania najlepiej nadają się płatki owsiane, żytnie i gryczane. Jednak lepiej będą smakowały zalane wrzątkiem lub na zimno. W przypadku płatków jaglanych, ryżowych, pszennych czy kukurydzianych nie ma potrzeby gotowania. Lepiej zalewać je ciepłym mlekiem lub podawać na zimno.