Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Naczynie żaroodporne – jakie dania można w nim przygotować?

Naczynie żaroodporne – jakie dania można w nim przygotować?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Formy do zapiekania i naczynia żaroodporne
  2. Kokilki, czyli małe i okrągłe formy do zapiekania

Naczynia żaroodporne to praktyczny gadżet w domowej kuchni. Bez problemu można przygotować w nim pyszne zapiekanki, lasagne, a nawet desery. 

Formy do zapiekania i naczynia żaroodporne

Na rynku dostępny jest szeroki wybór naczyń żaroodpornych. Naczynia do pieczenia występują w różnych rozmiarach i kształtach. Mniejsze miseczki żaroodporne tzw. kokilki pozwolą na podanie każdemu z zaproszonych gości oddzielnej porcji, zaś większe formy do zapiekania sprawdzą się idealnie do serwowania wszelkich dań makaronowych, np. lasagne. Dostępne są naczynia szklane, ceramiczne, gliniane, żeliwne i wiele innych. Każdy znajdzie coś idealnego do swojej kuchni. 

Dania wegetariańskie w naczyniu żaroodpornym

Naczynia żaroodporne są wygodne i pozwalają na przyrządzanie szybkich, zdrowych i wegetariańskich dań. Poznaj kilka łatwych przepisów, które zaskakują swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jednym z nich jest zapiekanka makaronowa z warzywami. Przyrządza się ją szybko i ze składników często dostępnych pod ręką w każdej kuchni. W naczyniu żaroodpornym umieść ulubiony makaron, warzywa, zalej sosem śmietanowym i wstaw do piekarnika. Innym sprawdzonym przepisem jest cukinia faszerowana kaszą i pieczarkami. To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.

Przepis na lasagne w formie do zapiekania

Do przygotowania lasagne najlepiej sprawdzi się prostokątny/kwadratowy kształt naczynia żaroodpornego. Możesz przyrządzić w nim tradycyjne, włoskie danie, które składa się z warstw makaronu przekładanego sosem beszamelowym, bolońskim i parmezanem. Jednak lasagne nie zawsze musi być z mięsem. Innym ciekawym wariantem jest lasagne z dodatkiem szpinaku i cukinii.

Ryba zapiekana w naczyniu żaroodpornym

Ryba zapiekana ze szpinakiem w naczyniu żaroodpornym to kolejny pomysł na szybki, prosty i bardzo pożywny obiad. Do tego dania wykorzystać można nie tylko łososia, ale i inną rybę – solę czy dorsza.

Kokilki, czyli małe i okrągłe formy do zapiekania

Kokilki to okrągłe naczynia żaroodporne o niewielkich rozmiarach. Znakomicie nadają się do przygotowania małych zapiekanych porcji dań, czy wykwintnych deserów.

Jajka w kokilkach

Kremowe jajka zapiekane w kokilkach to jeden z najlepszych pomysłów na szybkie i pyszne śniadanie. Wystarczą jajka, resztę składników możesz dobrać wedle własnych upodobań smakowych. Mogą to być pomidorki koktajlowe, szynka parmeńska, ser, czy szpinak.

Mini sernik, czyli deser w kokilkach

Mini serniczki z owocami to super prosty i super szybki w wykonaniu deser. Chrupiący spód z pokruszonych herbatników, masa serowa zapiekane są w piekarniku. A do tego po upieczeniu na wierzchu ląduje spora porcja ulubionych owoców. 

Naczynie żaroodporne a patelnia do piekarnika

Patelnia do piekarnika może z powodzeniem zastąpić naczynie żaroodporne. Taki produkt powinien być wykonany z odpornego materiału. Wyróżniamy patelnie aluminiowe, żeliwne i stalowe. Patelnia do pieczenia w piekarniku, powinna mieć przystosowany do tego celu uchwyt, który także powinien mieć dużą odporność na wysokie temperatury (nie może być z plastiku czy drewna). Dozwolona temperatura zapiekania zależy od materiału, z którego wykonana jest patelnia: aluminium do 180 stopni C, żeliwo -  220 stopni C, natomiast stal - 260 stopni C.

Naczynia żaroodporne czy patelnia do zapiekania w piekarniku przydadzą się w każdej kuchni do serwowania wspaniałych przysmaków.