Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pierogi, uszka i paszteciki z kapustą i grzybami

Pierogi, uszka i paszteciki z kapustą i grzybami
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Farsz z kapusty i grzybów do pierogów, uszek i pasztecików
  2. Jak zrobić ciasto na pierogi?
  3. Jak zrobić ciasto na uszka wigilijne?
  4. Jak zrobić ciasto na paszteciki drożdżowe?

Pierogi z kapustą z grzybami to jedna z głównych potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole. W Wigilię zjadamy także uszka z czerwonym barszczem. Niektórzy jako dodatek do barszczu wybierają natomiast paszteciki drożdżowe.

Farsz z kapusty i grzybów do pierogów, uszek i pasztecików

Farsz z kapusty i grzybów dodaje się zarówno do uszek, pierogów, jak i pasztecików. Składniki niezbędne do jego przygotowania to:

  • 1/2 szklanki suszonych grzybów,
  • 1/2 kg kiszonej kapusty,
  • 150 g cebuli,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz.

Grzyby zalej wrzątkiem, tak aby woda przykryła je w całości. Odstaw je do ostygnięcia. Po ostudzeniu polej nimi kapustę. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a następnie duś wszystko pod przykryciem, aż grzyby i kapusta zmiękną. Obierz i posiekaj cebulę, posól ją i podsmaż na maśle. Odcedź ugotowaną kapustę z grzybami, wyjmij ziele angielskie i liście laurowe z farszu. Posiekaj go i wymieszaj z cebulą.

Jak zrobić ciasto na pierogi?

Ciasto na pierogi przygotujesz z:

  • 1 kg mąki,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1,5 szklanki gorącej wody,
  • 1 łyżeczki soli.

Połącz mąkę, olej i sól, stopniowo dodając do nich gorącą wodę. Powinno z nich powstać gładkie ciasto, które z łatwością odchodzi od ręki. Przykryj ciasto ścierką i pozostaw je na stolnicy przez 10-15 minut.

Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj na niej ciasto - powinno być cienkie. Wytnij z ciasta kółka, np. za pomocą szklanki. Na środku każdego koła wyłóż nieco farszu. Zlep pierogi, łącząc brzegi ciasta i dociskając je opuszkami palców. Aby lepiej się sklejało, możesz je posmarować wodą. Wrzucaj pierogi na gotującą się wodę. Wyjmij je, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Jak zrobić ciasto na uszka wigilijne?

Ciasto na uszka wigilijne zrobisz z:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 2 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżek oleju,
  • 1 szklanki ciepłego mleka,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody.

Wlej do kubka wodę, mleko, olej i wymieszaj je. Wysyp na stolnicę oba rodzaje mąki i wymieszaj je, a następnie zrób na środku wgłębienie. Wlej w nie mleko z wodą i olejem. Zagnieć ciasto z powyższych składników, po czym cienko je rozwałkuj. Wykrój z ciasta kółka o średnicy około 3 cm. Połóż nieco farszu na każde z kółek i sklej uszka. Wrzucaj je na gotującą się wodę i gotuj do wypłynięcia.

Jak zrobić ciasto na paszteciki drożdżowe?

Aby zrobić ciasto na paszteciki drożdżowe przygotuj:

  • 35 g świeżych drożdży,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajka,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 1 łyżki cukru,
  • 3/4 łyżeczki soli.

Rozkrusz drożdże w misce, polej je ciepłym mlekiem i dosyp do nich cukru, po czym wymieszaj wszystko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw, aby z drożdży powstał tzw. zaczyn.

Zmiksuj mąkę, żółtka, masło i sól, a następnie dodaj do nich zaczyn drożdżowy i zagnieć ciasto z powstałej masy. Powinno być miękkie i łatwo odchodzić od rąk. Następnie przykryj ciasto i pozostaw je w ciepłym miejscu przez 30 minut. Zagnieć je ponownie i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 35x45 cm. Pokrój ciasto na 4 długie paski i nałóż farsz na każdy z nich. Zwiń paski wzdłuż dłuższego boku, a potem ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój ciasto na kawałki o długości 4-5 cm. Roztrzep jajo i posmaruj nim paszteciki po wierzchu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut. Paszteciki powinny być rumiane.