Podgrzane naczynia pozwolą dłużej delektować się smakiem potraw
Nasze babcie miały duchówki – niewielkie pojemniki przy płycie kuchennej, w których można było utrzymywać w cieple naczynia z potrawami lub nawet upiec ciasto czy udusić mięso. Współczesnym odpowiednikiem duchówek są szuflady grzewcze. Ich podstawową funkcją jest ogrzewanie naczyń, aby podane na nich potrawy dłużej zachowywały wysoką temperaturę, zapewniającą pełnię doznań smakowych.
Zaawansowane urządzenia, takie jak szuflady grzewcze marki Bosch Serie 8, posiadają nie tylko możliwość podgrzewania naczyń i utrzymywania pożądanej temperatury dań, rozmrażania produktów i wyrastania ciasta drożdżowego, ale także delikatnego gotowania potraw. Dzięki temu idealnie nadają się np. do przygotowania czulentu – potrawy, która właściwego smaku nabiera po 24 godzinach powolnego duszenia w temperaturze około 80°C.