Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pomysły na posiłki do pracy

Pomysły na posiłki do pracy
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak układać dania w słoiku?
  2. Co włożyć do słoika?

Chcesz je atrakcyjnie, ale i praktycznie zapakować? Wystarczy najzwyklejszy słoik. Nawet proste dania będą w nim wyglądały jak arcydzieła sztuki kulinarnej.

Jak układać dania w słoiku?

Warto pamiętać o tych kilku, z pozoru oczywistych, radach. Znacznie ułatwią one zjedzenia gotowego dania.

  • Nie wypełniaj słoika po brzegi. Lepiej wziąć większy słoik, wtedy sztućce bez problemu zmieszczą się w słoiku. Równocześnie bez problemu wymieszasz składniki przed zjedzeniem. Jeśli porcja jedzenia będzie zbyt duża, część składników może wypaść po włożeniu widelca lub łyżeczki.
  • Układaj składniki dania warstwami. Pozwoli to na wyeksponowanie poszczególnych produktów oraz uatrakcyjni wygląd całego dania. Ułatwi również wymieszanie całości przed zjedzeniem.
  • Wybierz słoik z jak najszerszym otworem. Pozwoli to na swobodne umieszczenie składników w słoiku oraz ułatwi ich zjedzenie, bez konieczności wciskania na siłę widelca czy łyżki.

Co włożyć do słoika?

Owsianki

Jogurt naturalny wymieszaj z siemieniem lnianym, orzechami lub pestkami. Następnie zasyp jogurt porcją płatków, a na górze ułóż ulubione owoce. Do smaku możesz dodać kakao lub wiórki gorzkiej czekolady. Ciekawym urozmaiceniem będzie dodanie płatków żytnich, jaglanych lub ekspandowanych zbóż.

Pomysły na posiłki do pracy - zdjęcie 1

Kasze

Kojarzą się z daniami dla dzieci, jednak równie dobrze sprawdzają się w przypadku dorosłych. Są pożywne i sycące. Ugotuj kaszę na gęsto, w wersji na słodko z wanilią i cynamonem, a w wytrawnej - z solą i papryką. Do pierwszego wariantu dodaj jabłka, śliwki, orzechy, wiórki kokosowe itp. Jeśli nie przepadasz za słodkim daniami, dodaj mak, czarnuszkę, soczewicę oraz pokrojoną paprykę, pomidorki, kukurydzę i ogórki kiszone.

Sałatki

Jeśli przygotujesz je z dodatkiem kaszy, makaronu lub strączków, będą sycące i zaspokoją głód na dłużej. Aby skrócić czas przygotowania, możesz wybrać kuskus. Warzywa idealne do sałatek w słoiku to pomidorki koktajlowe, kukurydza, ogórek, brokuły, szpinak, jarmuż, sałata, buraki, papryka. Ciekawą sałatkę przygotujesz z awokado, soczewicy i suszonych pomidorów. Dla urozmaicenia warto dodać grzanki lub prażone pestki.