Jak filetować rybę?

Filetowanie ryby to na pozór skomplikowane zadanie.
I choć na początku rzeczywiście, może zająć to dużo czasu, to gdy dojdziesz do wprawy, filetowanie nie będzie już kulinarną tajemnicą.
- Ostrym nożem zeskrop łuski.
- Zaczynając od głowy rozetnij rybę wzdłuż grzbietu na głębokość ok. 2 cm (pamiętaj, by używać dobrze naostrzonego noża), nie odcinaj jednak głowy.
- Tak naciętą rybę przekrój na dwie części.
- Wyjmij pozostały kręgosłup wraz z ośćmi i ogonem.
- Odetnij pozostałe płetwy i sprawdź czy w rybie nie ma już żadnych pozostałości z brzucha czy ości.
- Filety ułóż skórką do dołu.
- Zacznij od odcinania skóry przy ogonie. Pamiętaj, by prowadzić ostrze noża pod lekkim kątem.
- Na koniec sprawdź palcami, czy w mięsie nie zostały żadne ości.
Akademia Smaku
Akademia Smaku