Pomysły na zalewy do ogórków
Są również doskonałym sposobem na zamknięcie słońca i lata w słoiku. Ogórki z zalewy to nie tylko alternatywa dla obiadowej surówki, ale także świetna przekąska na grilla, imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi.
Zalewa octowa
Można powiedzieć, że jest to najprostsza i podstawowa zalewa do pikli. Jest ona swego rodzaju bazą dla innych wariantów smakowych. Kwaśny odczyn octu zapobiega rozwojowi drobnoustrojów i umożliwia długie przechowywanie gotowych ogórków. Dodatkowo część witamin w środowisku kwaśnym jest bardziej stabilna i trwała. Aby pikle były bezpieczniejsze i się nie psuły warto zapasteryzować gotowe słoiki.
Składniki:
- 1 litr wody
- 1/2 szklanki octu
- 1 płaska łyżka soli
- 4 czubate łyżki cukru
- gorczyca
- ziele angielskie
- ząbek czosnku
Zalewa z chili
Doskonała propozycja dla miłośników wyrazistych i mocnych smaków.
Składniki:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki przyprawy chili
- 3 łyżki miodu naturalnego
- 2 ząbki czosnku na słoik
Zalewa curry
Zdecydowanie łagodniejsza propozycja od poprzedniej. Smak zalewy można dodatkowo podkręcić poprzez dodatek papryki wędzonej.
Składniki:
- 1 litr wody
- 1/2 szklanki octu
- 1 płaska łyżka soli
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki kurkumy
- 1 łyżka kuminu
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry na słoik
- 2-3 goździki na słoik
Zalewa miodowa
Najdelikatniejsza w smaku wśród wszystkich propozycji. Zmieniając gatunki miodu za każdym razem otrzymasz odmienny smak. Dodatkowo dla podkreślenia kontrastu smaków możesz dodać syrop klonowy i/lub musztardę.
Składniki:
- 2,5 szklanki wody
- ½ szklanki octu
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soli do przetworów
- 3-5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki gorczycy
Do zalew możesz dodawać więcej składników np. liście laurowe, gałązki koperku, marchew pokrojoną w kostkę, talarki cebuli, ósemki pomidorów czy słupki papryki.