Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pomysły na zalewy do ogórków

Pomysły na zalewy do ogórków
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Zalewa octowa
  2. Zalewa z chili
  3. Zalewa curry
  4. Zalewa miodowa

Są również doskonałym sposobem na zamknięcie słońca i lata w słoiku. Ogórki z zalewy to nie tylko alternatywa dla obiadowej surówki, ale także świetna przekąska na grilla, imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi.

Zalewa octowa

Można powiedzieć, że jest to najprostsza i podstawowa zalewa do pikli. Jest ona swego rodzaju bazą dla innych wariantów smakowych. Kwaśny odczyn octu zapobiega rozwojowi drobnoustrojów i umożliwia długie przechowywanie gotowych ogórków. Dodatkowo część witamin w środowisku kwaśnym jest bardziej stabilna i trwała. Aby pikle były bezpieczniejsze i się nie psuły warto zapasteryzować gotowe słoiki.

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 4 czubate łyżki cukru
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • ząbek czosnku

Zalewa z chili

Doskonała propozycja dla miłośników wyrazistych i mocnych smaków.

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki przyprawy chili
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku na słoik

Zalewa curry

Zdecydowanie łagodniejsza propozycja od poprzedniej. Smak zalewy można dodatkowo podkręcić poprzez dodatek papryki wędzonej.

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki kurkumy
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry na słoik
  • 2-3 goździki na słoik

Zalewa miodowa

Najdelikatniejsza w smaku wśród wszystkich propozycji. Zmieniając gatunki miodu za każdym razem otrzymasz odmienny smak. Dodatkowo dla podkreślenia kontrastu smaków możesz dodać syrop klonowy i/lub musztardę.  

Składniki:

  • 2,5 szklanki wody
  • ½ szklanki octu
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soli do przetworów
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki gorczycy

Do zalew możesz dodawać więcej składników np. liście laurowe, gałązki koperku, marchew pokrojoną w kostkę, talarki cebuli, ósemki pomidorów czy słupki papryki.