Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Rośliny i kwiaty jadalne

Rośliny i kwiaty jadalne
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Pokrzywa
  2. Czosnek niedźwiedzi
  3. Kwiaty cukinii
  4. Kwiaty czarnego bzu
  5. Bratek, lawenda, stokrotka i koniczyna

Wiele ciekawych i smacznych roślin możesz znaleźć na łące lub we własnym ogródku. Z pewnością zaskoczy i zafascynuje Cię ich smak.

Pokrzywa

Większości będzie kojarzyła się że szczypiącymi bąblami po jej dotknięciu. Jednak po ugotowaniu lub podsmażeniu na maśle staje się lekka i delikatna jak szpinak. Wysoka temperatura neutralizuje parzącą substancję, dlatego jej jedzenie jest w pełni bezpieczne. Po zerwaniu namocz ją, dzięki temu łatwiej obierzesz ją z liści. Liście podsmaż na maśle z cebulką i dodaj do makaronu - otrzymasz pyszne spaghetti. Możesz przygotować również jajecznicę z cebulką i pokrzywą lub zupę. Pamiętaj, aby liście zrywać w miejscach oddalonych od drogi i zanim rośliny zakwitną.

Czosnek niedźwiedzi

Podłużne liście również można przygotować na wiele sposobów. Po podgrzaniu smakują podobnie jak szpinak. Można je jeść również na surowo. W tej formie będą doskonałe do twarogu. W Polsce jest on pod częściową pod ochroną, dlatego bezpiecznej jest go samodzielnie posadzić w ogródku.

Kwiaty cukinii

Piękne, żółte i pomarańczowe kwiaty mają delikatny i soczysty miąższ. Doskonale nadają się do faszerowania, pieczenia oraz smażenia. Nadziane ricottą i upieczone w piekarniku będą doskonałym dodatkiem do obiadu. Można je również usmażyć w cieście naleśnikowym lub w panierce. Kwiaty są bardzo delikatne, dlatego należy je przygotować zaraz po zerwaniu.

Kwiaty czarnego bzu

Jadalne są całe kwiatostany. Najczęściej koszyczki przygotowuje się w cieście naleśnikowym. Kwiaty mają intensywny aromat, który doskonale komponuje się z lekkim i puszystym ciastem. Kwiaty można wykorzystać również do przygotowania deserów jako ozdobę lub składnik kremu.

Bratek, lawenda, stokrotka i koniczyna

Wszystkie kwiaty są w całości jadalne. Ze względu na swoją delikatność oraz wygląd najczęściej dodawane są jako element ozdobny. Piękne kolory ożywią nawet najprostsze danie. Można dodawać je do sałatek i deserów.