Sos koperkowy – jak zrobić i do czego pasuje?
Sos koperkowy zaskoczy Cię swoją prostotą, a jednocześnie uniwersalnością. Możesz przygotować go na zimno np. do jaj i sałatek. W wersji na ciepło doskonale komponuje się z mięsem w różnym odsłonach. Zaintrygowany? Zrób z nami pyszny sos koperkowy na kilka sposobów!
Przepis na sos koperkowy
Jak zrobić sos koperkowy? Zacznij od przepisu na bazie bulionu i śmietany, który pasować będzie niemal do każdego rodzaju mięs: od polędwiczek po schab.
Składniki:
- 1 pęczek świeżego koperku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 szklanka śmietany 18%
- sól i pieprz
Pamiętaj, że świeżo zebrany koperek jest najbardziej aromatyczny, dlatego warto mieć go zawsze pod rękę – w ogródku lub na balkonie. Nie jest wymagający w uprawie i można go wysiewać od połowy kwietnia do połowy października.
To też Cię zainteresuje: Koperek – właściwości, witaminy i wartości odżywcze.
Masz już wszystkie składniki na sos koperkowy? Przepis w pięciu krokach czas start!
1. Przygotuj koperek
Opłucz pęczek koperku pod bieżącą wodą, a potem osusz i drobno posiekaj.
2. Zrób zasmażkę
Roztop masło na średnim ogniu, a następnie dodaj mąkę i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Podsmażaj, aż do uzyskania delikatnego złotego koloru.
3. Dodaj gotowy bulion
Wlewaj go powoli do zasmażki. Cały czas mieszaj (tak, by sos był gładki), doprowadzając do wrzenia.
4. Czas na śmietanę
Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż sos koperkowy będzie robił się gęsty.
5. Przyprawianie
Na koniec dodaj posiekany koperek i dopraw odrobiną soli i pieprzy. Całość gotuj jeszcze przez kilka minut.
Poznaj: Indukcyjne płyty grzewcze i elektryczne płyty grzewcze.
Przepis na sos koperkowy do jajek
Marzy Ci się lekki sos koperkowy do jajek? Zrób go w wersji na zimno i dodawaj też do sałatek oraz warzywnych przekąsek.
Składniki:
- 1 pęczek świeżego koperku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na początku dokładnie opłucz i drobno posiekaj koperek. Następnie przygotuj zasmażkę. W tym celu w rondelku roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj do momentu, aż powstanie zasmażka. Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekany koperek i dopraw z solą i pieprzem.
Polędwiczki w sosie koperkowym
A gdyby tak przygotować obiad z koperkiem w roli głównej? Mamy dla Ciebie doskonały pomysł: polędwiczki w sosie, do tego ziemniaczki i mizeria bogato okraszone koperkiem. Gotowy na to wyzwanie? Wystarczy, że pokroisz mięso i obsmażysz z obu stron na oleju rzepakowym. Tak przygotowane polędwiczki przełóż do garnka, zalej bulionem i duś około 20 minut. Następnie w osobnej misce wymieszaj mleko, śmietanę, 2 łyżki mąki pszennej, łyżeczkę mąki ziemniaczanej, zahartuj gorącym bulionem i dodaj do całości. Ostatni etap to już przyprawianie: dodanie posiekanego koperku oraz soli i pieprzu.
Polędwiczki w sosie koperkowym są łatwe do odgrzania, dlatego sprawdzą się w menu zabieganych osób. Możesz je też serwować z różnymi dodatkami: ziemniakami, kluskami lub kaszą, dzięki temu nigdy się nie nudzą.
Do czego pasuje sos koperkowy?
Polędwiczki i sos koperkowy to sztandarowy kulinarny duet. Jednak także inne mięsa dobrze komponują się z tym dodatkiem. Oto trzy nasze pomysły z sosem koperkowym w roli głównej:
Schab w sosie koperkowym
To danie wygrywa w kategorii: mięso rozpływające się w ustach. Zadbaj o dobrej jakości schab bez kości, a sos przygotuj na bazie bulionu z dodatkiem czosnku i marchewki. Schab w sosie koperkowym doskonale komponuje się z ziemniakami (zwłaszcza z młodymi!) i kapustą.
Sprawdź przepis: Zupa koperkowa.
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
To prawdopodobnie najdelikatniejsze pulpeciki na świecie. Przed dodaniem do bulionu nie musisz ich podsmażać, ale działaj ostrożnie, by się nie rozpadły. Na koniec standardowo: śmietana, koperek, przyprawy i… gotowe! To idealne danie dla najmłodszych smakoszy.
Ryba w sosie koperkowym
Przepis na sos koperkowy, który przedstawiliśmy w pierwszym akapicie, doskonale sprawdzi się w przypadku ryb. Pasuje zarówno do łososia (np. pieczonego lub smażonego), jak i dorsza czy mintaja. Całość dopełni lekka sałatka i kasza pęczak – ją również możesz okrasić sosem koperkowym.