Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sos koperkowy – jak zrobić i do czego pasuje?

Sos koperkowy – jak zrobić i do czego pasuje?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Przepis na sos koperkowy 
  2. Polędwiczki w sosie koperkowym 
  3. Do czego pasuje sos koperkowy?

Sos koperkowy zaskoczy Cię swoją prostotą, a jednocześnie uniwersalnością. Możesz przygotować go na zimno np. do jaj i sałatek. W wersji na ciepło doskonale komponuje się z mięsem w różnym odsłonach. Zaintrygowany? Zrób z nami pyszny sos koperkowy na kilka sposobów!

Przepis na sos koperkowy 

Jak zrobić sos koperkowy? Zacznij od przepisu na bazie bulionu i śmietany, który pasować będzie niemal do każdego rodzaju mięs: od polędwiczek po schab.

Składniki:

  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • sól i pieprz

Pamiętaj, że świeżo zebrany koperek jest najbardziej aromatyczny, dlatego warto mieć go zawsze pod rękę – w ogródku lub na balkonie. Nie jest wymagający w uprawie i można go wysiewać od połowy kwietnia do połowy października.

To też Cię zainteresuje: Koperek – właściwości, witaminy i wartości odżywcze.

Masz już wszystkie składniki na sos koperkowy? Przepis w pięciu krokach czas start!

1. Przygotuj koperek

Opłucz pęczek koperku pod bieżącą wodą, a potem osusz i drobno posiekaj.

2. Zrób zasmażkę

Roztop masło na średnim ogniu, a następnie dodaj mąkę i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Podsmażaj, aż do uzyskania delikatnego złotego koloru.

3. Dodaj gotowy bulion

Wlewaj go powoli do zasmażki. Cały czas mieszaj (tak, by sos był gładki), doprowadzając do wrzenia.

4. Czas na śmietanę

Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż sos koperkowy będzie robił się gęsty.

5. Przyprawianie

Na koniec dodaj posiekany koperek i dopraw odrobiną soli i pieprzy. Całość gotuj jeszcze przez kilka minut.

Poznaj: Indukcyjne płyty grzewcze i elektryczne płyty grzewcze.

Przepis na sos koperkowy do jajek

Marzy Ci się lekki sos koperkowy do jajek? Zrób go w wersji na zimno i dodawaj też do sałatek oraz warzywnych przekąsek.

Składniki:

  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na początku dokładnie opłucz i drobno posiekaj koperek. Następnie przygotuj zasmażkę. W tym celu w rondelku roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj do momentu, aż powstanie zasmażka. Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekany koperek i dopraw z solą i pieprzem.

Sos koperkowy podany z jajkami na twardo i ziemniakami

Polędwiczki w sosie koperkowym 

A gdyby tak przygotować obiad z koperkiem w roli głównej? Mamy dla Ciebie doskonały pomysł: polędwiczki w sosie, do tego ziemniaczki i mizeria bogato okraszone koperkiem. Gotowy na to wyzwanie? Wystarczy, że pokroisz mięso i obsmażysz z obu stron na oleju rzepakowym. Tak przygotowane polędwiczki przełóż do garnka, zalej bulionem i duś około 20 minut. Następnie w osobnej misce wymieszaj mleko, śmietanę, 2 łyżki mąki pszennej, łyżeczkę mąki ziemniaczanej, zahartuj gorącym bulionem i dodaj do całości. Ostatni etap to już przyprawianie: dodanie posiekanego koperku oraz soli i pieprzu.

Polędwiczki w sosie koperkowym są łatwe do odgrzania, dlatego sprawdzą się w menu zabieganych osób. Możesz je też serwować z różnymi dodatkami: ziemniakami, kluskami lub kaszą, dzięki temu nigdy się nie nudzą.

Do czego pasuje sos koperkowy?

Polędwiczki i sos koperkowy to sztandarowy kulinarny duet. Jednak także inne mięsa dobrze komponują się z tym dodatkiem. Oto trzy nasze pomysły z sosem koperkowym w roli głównej:

Schab w sosie koperkowym

To danie wygrywa w kategorii: mięso rozpływające się w ustach. Zadbaj o dobrej jakości schab bez kości, a sos przygotuj na bazie bulionu z dodatkiem czosnku i marchewki. Schab w sosie koperkowym doskonale komponuje się z ziemniakami (zwłaszcza z młodymi!) i kapustą.

Sprawdź przepis: Zupa koperkowa.

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

To prawdopodobnie najdelikatniejsze pulpeciki na świecie. Przed dodaniem do bulionu nie musisz ich podsmażać, ale działaj ostrożnie, by się nie rozpadły. Na koniec standardowo: śmietana, koperek, przyprawy i… gotowe! To idealne danie dla najmłodszych smakoszy.

Ryba w sosie koperkowym

Przepis na sos koperkowy, który przedstawiliśmy w pierwszym akapicie, doskonale sprawdzi się w przypadku ryb. Pasuje zarówno do łososia (np. pieczonego lub smażonego), jak i dorsza czy mintaja. Całość dopełni lekka sałatka i kasza pęczak – ją również możesz okrasić sosem koperkowym.

Do czego pasuje sos koperkowy?