W jakiej temperaturze piec rybę?
Zastanawialiście się kiedyś, jak należy piec rybę, by pozostała soczysta? Jaką temperaturę ustawić, żeby cieszyć się mistrzowskim smakiem pieczonej ryby? Jeśli tak, to mam dla Was odpowiedź!
W zależności od gatunku ryby oraz jej wagi, stosujemy różne czasy i temperatury pieczenia. Należy też dobrać odpowiedną technikę pieczenia:
- Chude ryby morskie (dorada, okoń morski) pieczemy w całości, najlepiej w naczyniu żaroodpornym, w folii lub soli. Temperatura obróbki dla średniej wielkości ryby (800 g) to 190 stopni, a czas pieczenia to 30 minut.
- Filet z ryby tłustej (np. łososia) pieczemy w wyższej temperaturze zmniejszając czas pieczenia. Średniej wielkości filet (800 g) pieczemy przez 20 minut.
- Do pieczenia całej ryby (ze skórą) najlepsza będzie wysoka temperatura powyżej 230 stopni. Skóra ryby szybko się ścina i działa podobnie jak rękaw foliowy – zatrzymuje wszystkie soki wewnątrz ryby. Czas pieczenia dla ryby o wadze 1 500 g to ok. 25 minut.