Wartość kaloryczna pierogów
Czy tak samo jest również z ciastem na pierogi? Wydaje się, że tak. Powstaje ono z białej mąki, a ta przecież od dawna jest negowana, jako źródło glutenu, który nie służy zdrowiu.
Gotowanie - zobacz przepisy.
Kaloryczność ciasta na pierogi
Trzeba jednak podejść do tematu rozsądnie. W cieście na pierogi nie ma niczego, oprócz wody/mleka i soli. Nie ma jajek, nie ma żadnych tłuszczów, tak więc jego kaloryczność nie jest wcale tak wysoka, jak głosi utarte przekonanie. Owszem, gluten robi swoje. U osób wrażliwych może się przyczyniać do przybierania na wadze lub jakichś problemów zdrowotnych, ale nie możemy popadać w skrajności.
Przepisy - przejdź do strony głównej Akademii Smaku.
Przecież o wiele gorsze mogą być farsze. Ciasto na pierogi nadziewa się białym serem (który ma dużo tłuszczu) oraz mięsem, które jest kaloryczne i zawiera cholesterol. Tak więc bardziej powinniśmy się bać tych dodatków, tego tłuszczyku, którym polewamy gotowe danie, niż samego ciasta na pierogi. To całkiem zrozumiałe.
Akademia Smaku - przejdź do strony głównej i wyszukaj przepisy.