Jak przechowywać sałatę, żeby pozostała świeża?
Jak przechowywać sałatę w lodówce?
Choć w sklepach dostępne są gotowe mieszanki sałat, pozwalające na szybkie przygotowanie zdrowej sałatki, najbardziej wartościowa i najświeższa jest sałata w formie całej, zielonej główki. Bez względu na to, czy kupujemy ją w supermarkecie, czy na lokalnym bazarku, po powrocie do domu powinniśmy ją umieścić w lodówce. Optymalnymi warunkami do jej przechowywania jest bowiem temperatura między 3 a 5 stopni Celsjusza. Pamiętajmy jednak, że przed schowaniem jej do lodówki należy ją dokładnie umyć i osuszyć.
Jak umyć sałatę? Podziel ją na pojedyncze liście i umieść w misce z zimną wodą. Pod bieżącą wodą należy myć jedynie niewielkie odmiany sałaty, takie jak roszponka czy rukola, umieszczając je uprzednio na sitku. Trzeba pamiętać, by po umyciu liście sałaty dokładnie osuszyć. W tym celu należy je umieścić na ręczniku papierowym i pozostawić do samoistnego wyschnięcia. Ściskanie lub wycieranie ręcznikiem może bowiem doprowadzić do uszkodzenia delikatnych liści sałaty, czego skutkiem będzie ich szybkie więdnięcie.
Do suszenia oprócz tradycyjnego ręcznika papierowego możemy wykorzystać również specjalne wirówki do sałaty, które w bezpieczny sposób w krótkim czasie są w stanie dokładnie wysuszyć zielone listki. Większość z nich ma konstrukcję, która umożliwia jednoczesne przechowywanie w nich sałaty w lodówce, jednak często zajmują one sporo miejsca, co może stanowić problem w przypadku niewielkich lodówek.
W czym zatem przechowywać sałatę w lodówce? Najlepiej sprawdzi się miska lub niewielki garnek z umieszczonym na górze sitkiem, na którym umieścimy liście sałaty. To delikatne warzywo wymaga bowiem odpowiedniej cyrkulacji powietrza i możliwości odprowadzenia niepotrzebnej wilgoci.
Wypróbuj przepisy na dania z wykorzystaniem sałaty >>
Jak przechowywać sałatę masłową?
Jeżeli w naszej lodówce nie ma zbyt wiele miejsca do przechowywania, dobrym rozwiązaniem jest metoda z wykorzystaniem zwykłego pojemnika kuchennego i ręczników papierowych. Sprawdzi się ona zarówno w przypadku przechowywania sałaty masłowej, jak i innych rodzajów sałat. Na czym polega przechowywanie sałaty w ten sposób?
Na dnie pudełka układamy 2–3 warstwy ręczników papierowych, na których luźno umieszczamy pojedyncze liście sałaty. Ważne, by pojemnik był na tyle duży, by liście nie musiały być dociskane. Na górę liści ponownie układamy ręczniki papierowe, a następnie delikatnie, szczelnie zamykamy wieczko. Takie przechowywanie sałaty gwarantuje jej świeżość nawet do 7 dni.
Nieco bardziej kompaktową alternatywą dla pojemnika kuchennego jest zwykły woreczek foliowy. W tym przypadku liście sałaty delikatnie owijamy ręcznikami papierowymi, a następnie umieszczamy w woreczku foliowym i zawijamy. W ten sposób ograniczamy dostęp powietrza, co spowalnia procesy psucia się sałaty.
Jak przechowywać sałatę lodową?
Sałata lodowa, w porównaniu do innych gatunków sałat, wyjątkowo długo zachowuje swoją świeżość i jędrność. W dużej mierze zawdzięcza to ona zwartej strukturze główki, dzięki czemu jako jedna z niewielu może być w ostateczności przechowywana w lodówce bez uprzedniego mycia. Jeżeli jednak zależy nam na względach higienicznych, postępujemy z nią dokładnie tak samo jak z innymi rodzajami sałat, dokładnie myjąc poszczególnie liście, osuszając i umieszczając w lodówce w odpowiednio przygotowanych pojemnikach. Warto jednak pamiętać, by nie zamykać ich w sposób całkowicie szczelny, brak dostępu powietrza będzie bowiem przyspieszał procesy psucia i sprzyjał więdnięciu i gniciu sałaty.
Szukasz przepisów na dania z sałatą lodową? Sprawdź koniecznie: Sałata lodowa
Jak przechowywać sałatę rzymską?
Sałatę rzymską przechowujemy w dokładnie ten sam sposób co inne rodzaje sałat. Najważniejsza więc będzie znowu odpowiednia cyrkulacja powietrza i możliwość odprowadzania wilgoci, która niekorzystnie wpływa na jędrność liści.
Jak przechowywać sałatę zieloną?
Przechowywanie sałaty w lodówce będzie o wiele bardziej efektywne, jeżeli zadbamy o utrzymanie we wnętrzu lodówki odpowiednich warunków. Większość chłodziarek jest zaopatrzona w specjalne szuflady na warzywa i owoce, jednak nie wszystkie mają specjalne udogodnienia, w widoczny sposób wpływające na świeżość i trwałość produktów. Pod tym względem na uwagę zasługują zwłaszcza lodówki marki Bosch, wyposażone w hermetyczne szuflady z technologią VitaFresh Plus. Dzięki dodatkowemu uszczelnieniu i możliwości regulacji w ich wnętrzu jest stale utrzymywany optymalny poziom wilgotności, który korzystnie wpływa na przechowywane warzywa i owoce.
Sprawdź: Chłodziarkozamrażarki Bosch
Świeża i chrupiąca sałata to idealny dodatek do zdrowych dań
Świeża sałata to nie tylko cenne źródło witamin i mikroelementów, ale przede wszystkim świetny dodatek do wielu różnych potraw. Choć najczęściej wykorzystujemy ją jako bazę do różnego rodzaju zielonych sałatek czy urozmaicenie do kanapek, doskonale sprawdzi się również we wszelkiego rodzaju wrapach czy burgerach. Nawet jej niewielki dodatek sprawi, że potrawa stanie się bardziej wartościowa, a przede wszystkim kolorowa i apetyczna.
Sprawdź przepisy na zdrowsze wersje popularnego dania fast food: Zdrowy burger