Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sok z ogórków kiszonych – dlaczego warto go pić?

Sok z ogórków kiszonych – dlaczego warto go pić?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Witaminy i minerały w soku z ogórków kiszonych
  2. Właściwości prozdrowotne soku z ogórków kiszonych
  3. Jak i ile pić soku z kiszonych ogórków?
  4. Przeciwwskazania do picia soku z ogórków kiszonych

Nie od dzisiaj wiadomo, że kiszonki są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Sok z kiszonych ogórków, a właściwie marynata, która powstaje w procesie fermentacji to wbrew pozorom również cenne źródło wielu składników odżywczych i substancji wykazujących dobroczynny wpływ na nasz organizm. Zamiast go wylewać, warto go pić i tym samym w prosty sposób poprawić swoje zdrowie. Sprawdź, dlaczego i kiedy warto sięgać po niego regularnie!

Witaminy i minerały w soku z ogórków kiszonych

Sok z ogórków kiszonych, powstający w procesie ich naturalnej fermentacji ma intensywny, kwaskowaty posmak, niejednokrotnie lekko czosnkowy (jeżeli czosnek znalazł się w marynacie). Nie zawiera kalorii, natomiast bogaty jest w liczne minerały, witaminy i substancje odżywcze, takie jak:

  • witamina A
  • witamina C
  • witaminy z grupy B
  • witamina E
  • potas
  • magnez
  • cynk
  • wapń
  • żelazo
  • fosfor
  • sód
  • kwas mlekowy
  • histamina
  • bakterie probiotyczne (Lactobacillus).

Właściwości prozdrowotne soku z ogórków kiszonych

Jeśli chodzi o sok z ogórków kiszonych, właściwości prozdrowotne tego niecodziennego napoju związane są przede wszystkim z zawartymi w nim mikroelementami. Jak wpływa on na nasz organizm? Regularne jego picie przynosi następujące efekty:

  • poprawia odporność – nie tylko dzięki wyjątkowo dużej zawartości witaminy C, ale również obecności dobroczynnych bakterii probiotycznych, przywracających prawidłową mikroflorę jelitową,
  • przywraca prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową (dostarcza spore ilości sodu i potasu),
  • poprawia metabolizm i wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego,
  • reguluje gospodarkę węglowodanową, sprzyja utrzymaniu prawidłowej glikemii zarówno przed jak i poposiłkowej,
  • obniża stężenie cholesterolu we krwi,
  • hamuje odkładanie się wody w organizmie,
  • zmniejsza ryzyko bolesnych skurczów mięśni (za sprawą magnezu i potasu),
  • obniża pH (tym samym hamując rozwój chorobotwórczych bakterii i grzybów),
  • łagodzi objawy RLS (zespołu niespokojnych nóg),
  • wzmacnia skórę, włosy i paznokcie (głównie za sprawą witamin z grupy B),
  • dostarcza żelaza, co jest ważnym elementem leczenia anemii.

Jak widać, prozdrowotne właściwości soku z ogórków kiszonych są bardzo szerokie, dzięki czemu jest on polecany do picia tak naprawdę każdemu z nas, bez względu na wiek. Często wręcz lekarze polecają sok z kiszonych ogórków dla dzieci, jako naturalne wspomaganie odporności zwłaszcza w sezonie przeziębień.

Nie wiesz, jak zrobić ogórki kiszone? Sprawdź nasze porady.

Sok z ogórków kiszonych a odchudzanie

Warto również wspomnieć o tym, że sok z ogórków kiszonych to ważny i skuteczny element walki o smukłą sylwetkę. Dlaczego? Przede wszystkim pozwala dbać o prawidłową florę bakteryjną w jelitach i wspomaga wydzielanie kwasów żołądkowych, co przekłada się na bardziej efektywne procesy trawienne i większą przyswajalność składników odżywczych. Dzięki jego korzystnemu wpływowi na poziom cukru we krwi zmniejsza się chęć sięgania po słodycze, a właściwości detoksykacyjne sprawiają, że znikają zbędne kilogramy związane z obrzękami i nadmiernym odkładaniem się wody w naszym organizmie.

Jak i ile pić soku z kiszonych ogórków?

Chcąc odczuć pozytywne rezultaty picia soku z ogórków kiszonych, należy to robić regularnie, najlepiej każdego dnia. Nie ma większej różnicy czy będziemy pić sok z kiszonych ogórków na czczo, czy w trakcie dnia, choć najlepiej by miało to miejsce przed posiłkiem (obniżenie glikemii poposiłkowej). Nie odkładajmy tego na wieczór (zwiększa się wtedy ryzyko zgagi, mogącej utrudniać spokojny sen).

To, o czym powinniśmy pamiętać to fakt, by nie przekraczać zalecanej dziennej dawki, tzn. około 200-250 ml dziennie, w przeciwnym razie sok z kiszonych ogórków może powodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Jeżeli ciężko nam znieść smak soku z kiszonych ogórków w czystej postaci, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować na jego bazie orzeźwiający sok czy koktajl, np. z dodatkiem koperku i kefiru.

Sprawdź przepis na: Orzeźwiający sok z pomidorów i ogórków kiszonych.

Przeciwwskazania do picia soku z ogórków kiszonych

Czy sok z ogórków kiszonych jest zdrowy? Oczywiście, że tak! Pomimo jego cennych właściwości, nie każdy jednak może spożywać sok z kiszonych ogórków. Przeciwwskazania, o których należy pamiętać to przede wszystkim dieta niskosodowa, na której najczęściej znajdują się osoby borykające się z nadciśnieniem i chorobami nerek. Duża ilość sodu, której dostarcza każda szklanka soku z ogórków kiszonych, mogłaby bowiem w ich przypadku zaostrzyć objawy choroby.

Ostrożność powinny zachować również osoby borykające się z różnego rodzaju alergiami. Sok z kiszonych ogórków zawiera bowiem pewne ilości histaminy, które mogą nasilać niekorzystne objawy, takie jak katar, swędząca wysypka czy łzawienie oczu.

Najlepiej więc sok z kiszonych ogórków wprowadzać do naszej diety stopniowo, obserwując reakcję własnego organizmu. Jeżeli po jego wypiciu czujemy dyskomfort, ból żołądka lub pojawią się inne nieprzyjemne objawy, nie warto męczyć się na siłę. Być może w naszym przypadku lepiej sprawdzą się kiszonki w klasycznym wydaniu, które również są doskonałym źródłem cennych składników odżywczych.